Zorgbedrijf Antwerpen verbiedt nu ook bezoek voor serviceflatbewoners

Illustratiebeeld Zorgbedrijf Antwerpen
Laenen Illustratiebeeld Zorgbedrijf Antwerpen
In afwachting van een eenduidiger richtlijn van het Vlaams Agentschap, verscherpt Zorgbedrijf Antwerpen vanaf vandaag zelf de maatregelen voor de bewoners in haar serviceflats. 

Waar in de woonzorgcentra alle extern bezoek verboden is en Zorgbedrijf Antwerpen er op toekijkt dat de bewoners ook niet naar buiten gaan, is er momenteel geen soortgelijke afdwingbare controle mogelijk bij de serviceflatbewoners. Er is weliswaar een register waarin de voorbije week alle bezoek werd genoteerd, maar extern bezoek bleef mogelijk. Een serviceflat is immers een privéwoning en de bewoner beslist zelf over het verlaten van de woning en het toelaten van extern bezoek. In tijden van corona houdt dit een gezondheidsrisico in, daarom besliste Zorgbedrijf Antwerpen dat bewoners vanaf vandaag geen bezoek meer mogen ontvangen en hun serviceflats niet mogen verlaten.

Ook mantelzorgers worden niet meer toegelaten. Als ze iets willen brengen voor een bewoner kunnen ze dit achterlaten aan het onthaal van het dienstencentrum. Enkel erkende hulpverleners worden nog wel toegelaten. Voorlopig zullen de bewoners van de serviceflats hun warme maaltijd ook niet langer samen in de cafetaria kunnen opeten. Ze kunnen de maaltijd ophalen in het dienstencentrum of laten leveren. Boodschappen kunnen worden gedaan door alle erkende hulpverleners. Enkel op deze manier kan Zorgbedrijf Antwerpen voor de serviceflats dezelfde beschermingsmaatregelen als voor de woonzorgcentra proberen te garanderen.

Onaangepast gedrag 

“Als voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen kreeg ik verslag over het onaangepaste gedrag van senioren en bezoekers”, zegt Fons Duchateau, voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen. “Serviceflats zijn privéterrein en kunnen niet zomaar van de buitenwereld afgesloten worden, maar de mensen die er wonen zijn bijna net zo kwetsbaar. Blijf er weg! Je bezoekt opa niet. Je speelt Russische roulette met zijn leven. Net daarom ga ik de maatregelen nog verscherpen.”