Zoon van gouverneur Cathy Berx dient klacht in tegen De Morgen na uitlekken verklaring Reuzegom

Joachim Meeusen, de zoon van provinciegouverneur Cathy Berx, was lid van studentenclub Reuzegom.
Belga Joachim Meeusen, de zoon van provinciegouverneur Cathy Berx, was lid van studentenclub Reuzegom.
Reuzegommer Joachim Meeusen, de zoon van provinciegouverneur Cathy Berx, dient een klacht in tegen De Morgen. De krant citeerde zaterdag uit de ondervraging van Joachim Meeusen uit het onderzoek naar de dood van Sanda Dia. Journalist Douglas De Coninck blijft achter zijn verhaal staan en stelt zich vragen bij de houding van Joachim Meeusen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat Joachim Meeusen, de nu 21-jarige zoon van Cathy Berx, lid was van studentenclub Reuzegom, is al lang bekend. De man was niet betrokken bij de fatale doop waarin zijn vriend Sanda Dia het leven liet. Hij was toen Erasmusstudent in Parijs en nam dat jaar aan geen enkele activiteit van de studentenvereniging deel. Hij werd naderhand wel ondervraagd door de politie van zone Neteland die het onderzoek voerde omdat Sanda Dia stierf in een chalet in Vorselaar. 

De krant De Morgen citeerde zateradag uit de verklaring van Joachim Meeusen, onder meer over zijn eigen doop. “Tijdens mijn doop kreeg ik een opdracht tot ontmaagding”, zou Joachim Meeusen verklaard hebben toen de politie hem vroeg of er wel eens seksuele handelingen moesten gesteld worden op een doop. 

Fouten en leugens

Advocaat Walter Damen is de raadsman van Joachim Meeusen. Hij was bij de ondervraging van zijn cliënt destijds aanwezig. Walter Damen: “In naam van de cliënt wens ik te benadrukken dat het artikel in De Morgen vol fouten en zelfs leugens staat. Ik ben in het bezit van het verhoor van mijn cliënt en de journalist citeert manifest fout. Hij liegt en verdraait gegevens uit de verklaring om een verhaal te creëren uit sensatiezucht. Dit is in strijd met de privacy en de deontologie van een journalist. De nodige juridische stappen zullen hiertoe worden gezet.

“Voorts wens ik te benadrukken dat mijn cliënt Joachim Meeusen op het moment van de doop al maanden in het buitenland was en dus niet heeft deelgenomen”, aldus Damen. “Hij wordt niet vervolgd. Uiteraard is hij ook nog steeds bijzonder aangeslagen door het overlijden van Sanda Dia.” 

“Alles vertellen?”

Journalist Douglas De Coninck van De Morgen blijft achter zijn verhaal staan. Hij begrijpt de houding van Joachim Meeusen niet. “Als Cathy Berx zegt dat haar zoon ‘kapot’ was van de dood van zijn beste vriend Sanda Dia en de politie roept je op voor ondervraging, hoe reageer je dan? Ik zou denken dat je de speurders dan àlles vertelt om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken voor de dood van Sanda hun verantwoordelijkheid niet ontlopen. Maar nee, wat doen Joachim Meeusen en Cathy Berx? Ze beroepen zich op de wet-Salduz in de geest van categorie 3 (‘verdachte’) en mobiliseren een van de duurste strafpleiters van het land om zoonlief juridisch bij te staan tijdens zijn verhoor. Ik neem geen woord van mijn artikel in De Morgen terug.”