Zonnige namiddag redt Cultuurmarkt

TIENDUIZENDEN BEZOEKERS, MAAR REGEN EN BESPARINGEN DRUKKEN SFEER

De cultuurmarkt richtte zich dit jaar meer op kinderen. Heel populair was de vuurspuwende, driekoppige draak van het Mechelse figurentheater De Maan.
Klaas De Scheirder De cultuurmarkt richtte zich dit jaar meer op kinderen. Heel populair was de vuurspuwende, driekoppige draak van het Mechelse figurentheater De Maan.
Meer dan 200 culturele instellingen en organisaties kwamen gisteren hun nieuwe programma voorstellen op de jaarlijkse Cultuurmarkt. Nadat de hevige buien voorbij waren, kwamen er tienduizenden mensen langs. Maar de regen en de aangekondigde besparingen in de sector waren wel een flinke domper op de feestvreugde.

Tienduizenden mensen kwamen zondag naar de Cultuurmarkt in de binnenstad, om te zien wat er dit jaar op het programma van de concertzalen, musea en theatergezelschappen staan. In de namiddag kon je over de koppen lopen, maar in de voormiddag hielden de erg zware buien het volk weg. "We zijn de hele voormiddag in de weer geweest met water van podia te keren en schuiven met vrijwillige medewerkers", zegt Jef Declerck, woordvoerder van organisator Prospekta. "Gelukkig zijn alle optredens kunnen doorgaan en kwam de massa 's namiddags wel buiten."


Van het begin van de Meir tot aan de boord van de Schelde stonden 200 infostanden. Daar deelden de cultuurinstellingen kwistig programmaboekjes uit en probeerden ze tickets te verkopen. Zo ook Rudy Mariën van theater Zeemanshuis. "De crisis is voelbaar. Vroeger bestelden mensen direct kaarten voor een nieuwe voorstelling vanaf dat wij een maitje uitstuurden. Nu wachten mensen langer af. Daarom verkopen we hier ook abonnementen."


Maar liefst 700 artiesten gaven dit jaar een gratis voorstelling of preview. Van comedians zoals Luc Caals in de container voor de kathedraal, tot de acrobaten van circusschool van Ell Circo d'ell Fuego op de Suikerrui. In de AMUZ-kerk konden bezoekers genieten van klassieke muziek, terwijl podiumcafés zoals Cabron en Den Hopsack jazz, pop en poëzie programmeerden. Met workshops flamencodansen en Afrikaans drummen op het Steenplein mocht iedereen ook zelf aan de slag.

Burgemeester Bart De Wever wordt ondervraagd door commissaris Van In, alias Herbert Flack.
Klaas De Scheirder Burgemeester Bart De Wever wordt ondervraagd door commissaris Van In, alias Herbert Flack.

Ondervraging

De handtekeningenjagers zakten massaal af naar de Groenplaats waar Music Hall uitpakte met Kurt Rogiers en de volledige cast van de musicalremake The Sound of Music. Een ontmoeting met de acteurs van 'Aspe, moord in het theater' draaide voor burgemeester Bart De Wever (N-VA) zelfs uit op een ondervraging door commissaris Van In (gespeeld door Herbert Flack).

Vuurspuwende draak

Er was ook speciale aandacht voor de jonge cultuurfans. "We wilden dit jaar extra focussen op kinderkunst- en kindercultuur en deden een oproep naar de sector. Dat leverde meer dan 50 activiteiten voor kinderen op", zegt Declerck. Heel populair in dat segment was bijvoorbeeld de imposante vuurspuwende driekoppige draak op de Groenplaats, van het Mechelse figurentheater De Maan. De draak trok onder politiebegeleiding ook even op de Grote Markt gaan pronken.


Het monster waar de cultuursector echter helemaal voor beducht is, zijn de nakende besparingen. Cultuur valt nu immers niet langer onder de bevoegdheid van de provincies maar onder die van Vlaanderen. Nieuw minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) kwam zondag die ongerustheid sussen. "De culturele sector zal moeten besparen. Maar we gaan niet het Nederlandse model volgen, waarbij er tot 30 procent wordt bezuinigd. De cultuursector ligt er op zijn gat. Dat zal hier in Vlaanderen niet gebeuren", benadrukt Gatz.


Schepen van cultuur Philip Heylen (CD&V) verzekerde intussen het voortbestaan van de Cultuurmarkt. "Onder wiens bevoegdheid de cultuurmarkt ook zal vallen, volgend jaar zal ze zeker nog bestaan."