Ziekenhuizen willen geen rokers meer aan de ingang

Illustratiebeeld
Maxime Petit Illustratiebeeld
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en AZ Monica starten een proefproject dat het gebruik van tabak aan de ingang van de ziekenhuizen drastisch moet terugdringen. Ze doen daarvoor beroep op een label van het Vlaams instituut Gezond Leven. “Streven naar een volledig rookvrije campus.”

Het is een beeld waar zowat elk ziekenhuis mee te kampen heeft. Voor de ingang zie je patiënten in een rolstoel of met een baxer voor de ingang een sigaret roken. Een beeld dat wel eens de wenkbrauwen doet fronsen bij niet-rokers maar evengoed bij verpleegsters en artsen. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het AZ Monica willen nu af van dat beeld. Beide ziekenhuizen stappen in een proefproject van het Vlaams instituut Gezond Leven dat roken aan de ingang van een ziekenhuis verbiedt. 

“Via gerichte maatregelen willen we ervoor zorgen dat we het gebruik van tabak terugdringen in de omgeving van het ziekenhuis. Vroeger mocht je nog roken in bepaalde delen van het ziekenhuis, nadien werden die ruimtes naar buiten verplaatst en nu is het de bedoeling dat we de rookruimtes nog minder zichtbaar maken zodat roken niet wordt aangemoedigd”, vertelt Lieve Dierckx van het AZ Monica. Het ultieme doel van het AZ Monica is de hele site uiteindelijk rookvrij maken.

Wanneer het UZA en het AZ Monica in hun opzet slagen en het gebruik van tabak kunnen terugdringen, zullen ze volgend jaar een label krijgen van Vlaams instituut Gezond Leven.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vandendriessche martine

  Blijft die heksenjacht nu echt duren? Man man, wat gaat t volgende zijn? Volledig akkoord dat pal aan de ingang roken net iets uit de bocht is . Je kan ook enkele meters verder gaan staan maar voorzie dan deftige gesloten plaatsen buiten waar enkel de rokers elkaar storen.

 • Paul Alix

  En nog actie om de kauwgom die met duizenden voor de ingang liggen.

 • Richard Verbruggen

  Zeer goed idee Niet alleen ziekenhuizen ook scholen , musea . Kortom alle openbare gebouwen Wie wil er eigenlijk wel door een rookgordijn wandelen alvorens een gebouw te betreden ?

 • mertens jean

  Men moet roken op heel het domein van alle ziekenhuizen verbieden.

 • Carl Desmedt

  Dan maar ineens de parkings ook verwijderen....