Zeventien jongeren die afspreken om winkels in Antwerpen te plunderen net op tijd onderschept, jongste was amper 12

Ook de federale politie leverde bijstand in het opsporen van de amokmakers.
PZ Antwerpen Ook de federale politie leverde bijstand in het opsporen van de amokmakers.
Zeventien jongeren met verboden wapens zijn vrijdag gearresteerd omdat ze van plan waren om te plunderen en amok te maken in enkele winkels in de binnenstad. Dat hadden ze via sociale media afgesproken. De verontrustende berichten kwamen tot bij de politie terecht en die kon de jongeren onderscheppen. De bende werd gearresteerd, twee van hen worden voorgeleid bij de jeugdrechter.

In de loop van vrijdag kon de lokale politie concrete informatie achterhalen die naar eigen zeggen ontegensprekelijk verontrustend was. “Via sociale media riepen jongeren op om op een afgesproken plaats in de stad te verzamelen”, klinkt het bij de lokale. “Ze hadden plannen om van daaruit één of meerdere winkels te plunderen. Onmiddellijk ging de afdeling INTEL met deze informatie aan de slag om te vermijden dat de jongeren konden overgaan tot acties.”

Verscherpt toezicht

In de vooravond verscherpte de politie het toezicht met onder meer de mobiele eenheid, het hondenteam, interventieteams en bijstand van de federale politie. Jongeren die in aanmerking kwamen voor de actie werden aangesproken, bevraagd over hun intentie en gecontroleerd.

Geen geweld

Zestien jongeren werden in de loop van de avond gearresteerd en overgebracht naar het cellencomplex aan de Noorderlaan. Het gaat om vijftien jongeren tussen twaalf en zestien jaar en één meerderjarige van negentien. “De arrestatie verliep in alle rust en zonder intenties van geweld”, benadrukt de politie.

Verboden wapens en drugs

De bende werd bestuurlijk gearresteerd. In de loop van de avond mochten ze opgehaald worden door hun ouders. “Eén veertienjarige verdachte wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter omdat hij verdacht wordt van drugdealen”, klinkt het verder bij de politie. “Twee andere jongeren van vijftien en zestien jaar hadden een vlindermes op zak, wat verboden is. In samenspraak met het parket werden de mobiele telefoons van alle jongeren in beslag genomen.”

De aanstoker van de plunderingen is een jongeman van zestien jaar. Hij werd eerder op de dag al gearresteerd. Hij wordt bij de jeugdrechter verwacht voor poging inbraak en vereniging van misdadigers.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • filip deblaere

  Hard optreden. Alle gastjes met een dubbele nationaliteit de Belgische afnemen en teug naar hun land waarvan hun eerste nationaliteit is. De andere zwaar straffen en heropvoeden in een bootcamp zoals in de US. De ouders eens goed aanpakken en financieel straffen.

 • Walter Corneel

  Morgen lopen ze weer op straat want het zijn kinderen Bestraft de ouders met alle mogelijke manieren en vooral neem hun rechten af en kindergeld enz...

 • Herman Peeters

  Wanneer gaan ze eindelijk de ouders van die jonge delinquenten eens aanpakken? Onmiddellijk kindergeld afnemen.

 • willem merken

  Alle I-phones in beslag nemen als bewijsmateriaal. Ons gerecht kennende zal het nog wel enkele jaren duren voor ze hem terugkrijgen. Tegen dan is die compleet verouderd.

 • Yves Van Rossem

  Het is een gevaarlijke bende maar ... "in de loop van de avond mochten ze opgehaald worden door hun ouders". Als ik dit lees krijg ik de tranen in de ogen. Drugs dealen, een vlindermes op zak, ... leuke jeugdbeweging hebben ze daar. Waarom schrik ik hier niet van ? omdat het jarenlang pamperbeleid van onze regering dit mogelijk heeft gemaakt en nog hebben ze niets geleerd. @Ronny Cuypers: een borgsom ? Ronny, het is nog geen 1 april hé maar toch al een goeie mop.