Zestien meiden leren op kamp ontwerpen en ondernemen

Aimée Vincke zet de schaar in een rol stof.
Foto Klaas De Scheirder Aimée Vincke zet de schaar in een rol stof.
Jeugdherberg Pulcinella herbergt zestien meisjes tussen veertien en zestien die deelnemen aan de eerste Junior Argonauts, een Mode-ondernemingskamp. Creëren, produceren, vermarkten en verkopen staan centraal. "We willen meer bieden dan een gezellig knutselhoekje," vertelt hoofdmonitrice Romina Bigalli. Voor een week betaal je 645 euro.

Ze komen van overal uit Vlaanderen, maar de meisjes hebben één gemeenschappelijke factor die hen bindt: een passie voor mode en ontwerpen. Tijdens de eerste Junior Argonauts konden twintig jongeren zich inschrijven om een week lang ondergedompeld te worden in mode en ontwerp, maar ook in het ondernemerschap. "We zijn geen traditioneel fashionkamp dat de nadruk enkel wil leggen op het ontwerpen van kleren. We willen hen ook de eerste stappen in het ondernemerslandschap meegeven. Daarom komt Unizo ook langs om hen wegwijs te maken in een businessplan en hen te leren hoe ze hun product aan de man moeten brengen", legt hoofdmonitrice Romina Bigalli uit.

Subsidies

Hiervoor betaal je wel 645 euro voor een week. "Dat is veel geld, daar zijn we ons van bewust. Maar met subsidies zullen de volgende kampen een democratischere prijs hebben", vertelt Romina. Al zit er wel wat in die prijs inbegrepen. "Onze jongeren hoeven zelf niks meer mee te brengen. Ze overnachten hier in de hostel en krijgen drie maaltijden per dag plus tussendoortjes. Ook alle stoffen en materiaal waar ze mee aan de slag gaan, zitten in de prijs inbegrepen." Daarnaast krijgen de meisjes de kans om met echte modepioniers als Jasna Rok aan het werk te gaan. Zij kwam recent in de media met haar 'Fashion Tech'.


Uiteraard zijn de jongedames hier vooral voor dat ontwerpgedeelte. Ook de West-Vlaamse Aimée Vincke (17) uit Avelgem. Zij volgt Mode op school. "Mijn grote voorbeeld is Dries Van Noten. We mogen hier werken met zijn stoffen en dat is fantastisch. Tegelijk zorgt het ook wel voor stress, want je wil er natuurlijk iets mooi van maken."


Ook volgende week en in augustus staat nog een kamp gepland. Meer informatie: www.theargonauts.be/j-argonauts. (ADA)