Exclusief voor abonnees

Yasmine Kherbache (sp.a): “De mensen rekenen op ons. Aan elke deur beginnen ze over de energiefacturen”

Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer is na een jaar huisbezoeken klaar om de kiesstrijd aan te gaan

Yasmine Kherbache (47) staat voor haar zwaarste examen sinds Patrick Janssens haar in 2012 naar Antwerpen haalde. De socialisten worden op links overvleugeld door Groen, maar de ex-advocate is een vechter: “Ik doe al een jaar huisbezoeken. De mensen rekenen op ons. Aan elke deur beginnen ze over de energiefactuur.”
Yasmine Kherbache (sp.a) wil een federale drugscommissie die het beleid kan evalueren en bijsturen.
Photonews Yasmine Kherbache (sp.a) wil een federale drugscommissie die het beleid kan evalueren en bijsturen.

“Mijn vader is Algerijns, moeder Belgische. Tot mijn zes jaar woonde ik in Algerije. Ik deed er de Koranschool. Nadien ben ik in België misdienaar geweest. Zoveel kunnen er dat niet zeggen, hé? Ik heb de sluiting van Renault Vilvoorde (1997, red.) nog als stagiair-advocaat bij een groot en gerenommeerd advocatenbureau meegemaakt. Het opende mijn ogen: ik zag dat de vakbonden machteloos stonden. Dat werd de rode draad in mijn politiek engagement: zorg mee voor de sociale bescherming die iedereen zo koestert. Laat ze niet afbreken. Verstérk ze.”

U zat vijf jaar in het Vlaams parlement. Waar lag uw focus op?

“In de commissie Werk heb ik minister Philippe Muyters (N-VA) vaak aan de tand gevoeld over de langdurige werkloosheid. Die is fors gestegen. De economie deed het goed, de regering surfte mee. Maar ze liet een aantal groepen aan de kant staan. Vijftigplussers, mensen met een migratieachtergrond, personen met een handicap. Ik heb ook geijverd voor het aanpakken van discriminatie. Op praktijktesten — op de huur- en arbeidsmarkt — rustte nog een taboe. Intussen staan die testen in het Antwerps bestuursakkoord.”

Oppositiepartijen Groen en PVDA vinden die praktijktesten te vrijblijvend.

“Experten vinden onze aanpak de meest doeltreffende. Het werkt op drie vlakken: eerst ga je na wie wordt uitgesloten, dan spreek je werkgevers en verhuurders aan op hun verantwoordelijkheid. Wie hardnekkig weigert, krijgt een sanctie.”

Is repressie tegen werkgevers een methode om vooroordelen aan te pakken?

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • werner Van der Kelen

  Begin eerst met de opkuis in jullie corrupte partij, jullie hebben jaren mee bestuurd en zijn hier mee schuldig aan

 • ann van der linden

  Altijd welkom aan mijn deur. Ik maak met plezier een opsomming van de flaters van haar partijgenoten. Mevrouw Kherbache zal rood worden van schaamte en maken dat ze weg is.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Wel kort geheugen, niet? BV Regering Di Rupo = federale bijdrage per Kwh op eindfactuur voor OCMW. Staat er nog steeds op. Gulle subsidies van Freya VDBossche collega Spa er voor zonnepanelen. De Vlamingen betalen nog steeds de rekening ook degene zonder panelen. Nog voort gaan? Misschien bedoelen de mensen zie eens wat Spa met onze energiekosten heeft gedaan?

 • Gilbert Geldof

  Hebben ze haar ook gezegd hoe dat komt? (Freya rekenwonder!)

 • Freddy Van Hulst

  toch kurieus, ik woon in centrum Antwerpen en zie nooit die sossen aan m'n deur terwijl die altijd de mond vol hebben over huisbezoeken ... idem voor de pvda