Yannick is blind, maar staat zondag wél aan de start van de 10 Miles

Yannick Heeren (47) uit Antwerpen is al sinds zijn geboorte zo goed als blind, maar hij loopt zondag wel de 5 kilometer van de 10 Miles. Met een elastiek verbonden aan zijn begeleider en een speciaal fluovestje, is hij klaar om het parcours uit te lopen. “Altijd moeten lopen op de loopband is ook maar saai!”, klinkt het.
Yannick is blind maar loopt mee de 5 km
Laenen Yannick is blind maar loopt mee de 5 km

Yannick heeft een visuele beperking, al sinds de geboorte. Door een virus dat zijn moeder tijdens de zwangerschap opliep, kan hij nu slechts anderhalve meter voor zich zien, en dan nog heel erg wazig. Een boom of een paal kan hij pas zien als hij er vlak voor staat, wat alleen gaan joggen voor hem onmogelijk maakt. “Alleen gaan lopen is een gevaar voor mezelf, maar ook voor de medemens”, lacht hij. “Daarom ging ik tot voor kort enkel joggen op de loopband in de fitness, maar buiten lopen is nu eenmaal veel leuker.”

Gele elastiek

Het binnen lopen beu, besloot Yannick dan maar om begin dit jaar te starten met ‘Antwerpen loopt’, een initiatief om in groep te trainen voor de 10 Miles. “Ik heb eerst met de organisatie contact opgenomen of iemand me kon begeleiden, en dat was geen probleem. Gaandeweg tijdens de trainingen heb ik dan Albert ontmoet, een van de andere deelnemers, die zich daarna heeft ontfermd over mij. Sindsdien gaan we elke zondag lopen, en tijdens de wedstrijd zal hij dan ook mijn begeleider zijn. Hij heeft zelfs speciaal daarvoor een T-shirt laten maken!” (lacht)

Tijdens trainingen in parken of bossen ben ik weleens in een put gestapt of tegen een tak gelopen. Maar bij de 10 miles is de massa volk de grootste uitdaging.

Yannick Heeren

Met een gele elastiek die Yannick en Albert beiden vasthouden, kan zijn begeleider hem in de juiste richting sturen, en zo verliezen ze elkaar niet in de massa. Yannick draagt ook een fluovestje met stippen, zodat de meelopers weten dat ze moeten opletten. Want natuurlijk zal er wel een massa volk zijn, zondag. “Dit parcours is gelukkig gewoon op asfalt, waar je niet moet opletten voor rondslingerende takken en dergelijke. Tijdens trainingen in parken of bossen bijvoorbeeld, ben ik weleens in een put gestapt of tegen een tak gelopen. Maar bij de 10 Miles is de massa volk de grootste uitdaging. Daarom gaan we eerst de grote hoop laten passeren. Maar die halen we op het einde wel in, want in het begin geven de meesten toch te veel van zichzelf!”

Smaak te pakken

Volgend jaar de volledige 10 Miles doen, lijkt Yannick net iets te veel van het goede, “Ik ben al 47 jaar en heb een beetje last van mijn knieën”, klinkt het, maar Yannick heeft de smaak van het lopen zeker te pakken. “Ik zou heel graag nog meer wedstrijden meelopen, zoals de Sint-Andriesrun, maar het probleem is dat ik altijd iemand moet vinden om mee te trainen en me te begeleiden. Dat is niet altijd evident, want iedereen heeft natuurlijk een eigen leven en een drukke agenda, ook Albert. Ik zal dus nog een loopbuddy moeten zoeken voor volgende trainingen en wedstrijden. Bij deze mogen geïnteresseerden mij altijd contacteren!”

Yannick is blind maar loopt mee de 5 km
Laenen Yannick is blind maar loopt mee de 5 km1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dimitri Rozenbaum

    Dikke chapeau !!!