Wouter Van Besien (Groen) is zitje in Vlaams parlement kwijt

Wouter Van Besien verliest zijn zetel in het Vlaams parlement.
BELGA Wouter Van Besien verliest zijn zetel in het Vlaams parlement.
Verrassing bij Groen: Antwerps kopstuk Wouter Van Besien verdwijnt uit het Vlaams parlement. Zijn ruim 8.000 voorkeurstemmen als lijstduwer volstonden niet om één van de vier zitjes te veroveren.

Van Besien leidde zijn partij in oktober naar een overwinning bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Maar de zee tussen N-VA en Groen bleef te diep voor deelname aan het stadsbestuur. Ondanks goede peilingen viel het resultaat nu tegen. Groen won een zetel in het Vlaams parlement, maar vooraf was op meer gehoopt. Dat kost Van Besien nu de kop.

“Ik zal er niet meer bij zijn in het parlement”, erkent hij de dag na de verkiezingen. “Dank aan wie voor mij stemde. Ik ben trots op wat ik heb mogen doen. Ik blijf mijn politieke energie in Antwerpen steken. Tegelijk zal ik andere horizonten opzoeken.” Van Besien doet tot slot nog een oproep om “de solidariteit te koesteren - ook in deze tijden”, want “er is niets mooiers”, stelt hij.

Meyrem Almaci, Imade Annouri (beiden uit Antwerpen), Staf Pelckmans (Merksplas) en Tine Van den Brande (Mechelen) zijn wel verkozen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.