Word chocolatier in één week

CHOCOLADECHEF-PATISSIER BRAM HULLEBROECK START SCHOOL

Bram Hullebroeck laat chocolade in een mal lopen.
Klaas De Scheirder Bram Hullebroeck laat chocolade in een mal lopen.
Van een replica van het MAS tot het stadhuis van Brussel, Bram Hullebroeck (39) maakt al 22 jaar chocoladen kunstwerken en pralines. Nu start hij een eigen zaak: de Chocolate School. In Brams atelier, ondergebracht in het Hobokense bedrijf Chocolate World, kan elke chocoholic de kneepjes van het vak leren.

Chocoladechef-patissier Bram Hullebroeck werkt al 22 jaar met het zwarte goud en kent alle truken van het vak. Zestien jaar lang zorgde hij als chef voor spectaculaire chocoladen kunstwerken in de etalage van chocolatier Burie, maar nu wil hij die kennis doorgeven aan andere chocolatiers, restaurateurs en gepassioneerde hobbyisten. "Van kunstzinnig beeldhouwen in chocolade tot de smakelijkste vullingen bedenken voor pralines, ook amateurs kunnen het hier leren", zegt Bram.


Bijzonder is dat elke cursist zelf een cursus kan samenstellen en kan kiezen op welke dagen en wanneer hij of zij les volgt. Van het tempereren (het op de perfecte temperatuur brengen van vloeibare chocolade) over mouleren (in vorm gieten van pralines met een mal) tot het kleuren van chocoladen figuurtjes, je kan het allemaal in de praktijk zien én doen bij de 'Belgian Chocolate School'.".


De Chocolate School maakt niet enkel gebruik van hoogtechnologische chocoladetoestellen, je leert ook je handen gebruiken. "Als je aan de gesmolten chocolade voelt met de bovenkant van je vingers of de onderkant van je lip, kan je onmiddellijk vaststellen of hij op de juiste temperatuur is. Dan kristalliseert hij in de mallen. De gesmolten chocolade moet enkele graden frisser zijn dan je lichaamstemperatuur. Dat is nodig om de chocolade de juiste glans, smaak en een krokante beet te geven. Ook bij het kleuren met poeder leren de cursisten niet enkel hun penseel, maar ook hun vingers te gebruiken. Dat geeft vaak een veel natuurlijker resultaat", zegt Bram.


In het atelier staan opvallende pronkstukken: een chocoladen gitaar, compleet met snaren. En een designerhandtas die wel van echt leder lijkt. "Chocolade in de vorm van zo'n tas plooien, duurt ongeveer twee uur", vervolgt Bram.

Dit lijkt een lederen handtas, maar hij is eetbaar.
Klaas De Scheirder Dit lijkt een lederen handtas, maar hij is eetbaar.

Marmer en staal

Het met marmer bezette atelier telt twee stalen werkbanken en kijkt uit over de gigantische winkelruimte van Chocolate World. Dat Antwerpse bedrijf verkoopt al dertig jaar vormen en apparatuur voor exclusieve chocoladeproducten, intussen in meer dan honderd landen. Sinds 2008 kwamen daar chocolademachines bij. "We merkten dat er bij onze klanten een grote vraag was naar het leren werken met onze machines en technieken. Ze willen snel aan de slag en willen hun personeel geen jaren lang cursussen laten volgen", zegt zaakvoerder Filip Buelens. "Dankzij Bram kunnen ze intekenen op een intensieve één-op-één cursus van maximaal één week."


De cursus is niet goedkoop, een uur kost je 75 euro, voor een professionele week in het atelier reken je best op 1.900 euro, maar dan stap je wel als een volleerd chocolatier buiten.