Woonhaven bouwt nieuw blok in Cadixwijk

Foto Kos
Sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven gaat een nieuw woonblok bouwen in de Cadixwijk. Het gebouw zal 31 huurappartementen en 27 koopwoningen tellen. Er komt ook een kinderdagverblijf in.

Uit een Europese aanbesteding werd het Londens-Rotterdamse samenwerkingsverband Stephen Taylor Architects & Happel Cornelisse Architecten gekozen als winnaar. Beide bureaus dienden samen een ontwerp in en zagen dat een paar weken geleden vergund door het Antwerpse schepencollege. De architecten kozen voor twee aparte hoekgebouwen, die diametraal liggen ten opzichte van elkaar en op vlak van ontwerp heel sterk op elkaar lijken. Beide gevels worden uitgevoerd in baksteen en krijgen een heel robuust uiterlijk, om het op die manier te doen passen in de buurt.


Het nieuwe gebouw grenst aan de Madrasstraat, de Indiëstraat, de Portostraat en de Piraeusstraat. Het zal een mix bevatten van enerzijds appartementen die op de markt worden gebracht als koopwoningen en anderzijds huurappartementen. "Er zitten zowel grote als kleine tussen", zegt Jan Hendrickx van Woonhaven. "We doen dat om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de vraag. Op de wachtlijsten staan vooral alleenstaanden, stellen we vast. Daarom voorzien we in het blok behoorlijk wat flats met één of twee slaapkamers. Maar evengoed zijn er grote gezinnen die nood hebben aan een sociale woning. En dus bouwen we ook appartementen met drie of vier slaapkamers. In dit blok komen er zelfs drie met vijf slaapkamers. Elk daarvan: helemaal voorzien voor mindervaliden."


In juni komt het ontwerp van Stephen Taylor Architects & Happel Cornelisse Architecten nog voor de beoordelingscommissie van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Als ook die groen licht geeft en de financiële middelen vrijmaakt voor het project, dan zal er in het najaar op zoek worden gegaan naar een aannemer. In het voorjaar van 2015 zouden de werken dan kunnen starten. Woonhaven schat dat de bouw een dikke twee jaar zal duren. De voorlopige kostprijs van het project wordt geraamd op 12,5 miljoen euro.


Het kinderdagverblijf zal Woonhaven laten beheren door Autonoom Gemeentebedrijf Kinderopvang Antwerpen. Onder de nieuwbouw komt een parkeergarage. (VSH)