Exclusief voor abonnees

Wist jij dat er op één op 1.000 flesjes Duvel een engel naast de duivel staat? Antwerpenaren schrijven boek vol leuke weetjes over bieretiketten

Auteur Joost Houtman.
Bart Van der Perre Auteur Joost Houtman.
Eén op de duizend flesjes Duvel heeft geen twee duivels, maar een duivel en een engel op het etiket. Internationaal bekend biersommelier Luc De Raedemaeker en schrijver Joost Houtman tappen in hun boek ‘Op de Fles’ 33 verhalen over de etiketten van ons belangrijkste stuk erfgoed: bier. “Want wat is er leuker dan een macho bierliefhebber af te kunnen troeven met een weetje over zijn favoriete trappist?”

“De herkomst van het etiket gaat heel ver terug”, vertelt Antwerpenaar en bierfanaat Houtman. “Vroeger had je honderden kleine brouwerijen in Vlaanderen die hun vaten leverden aan de locale cafés. De vaten werden gemerkt zodat ze door de juiste brouwerij weer opgehaald werden want zo’n vat was duur. Door dat ‘merk’ zagen de cafébazen ineens ook welke vaten er sneller doorgejaagd werden, het begin van de biermarketing. Toch waren de etiketten op de eerste bierflesjes saai en basic. Bier verkocht toch wel. Pas toen de mensen minder en minder op café gingen werden de etiketten écht belangrijk. Als kleine speler moest je opvallen. Het zou doodzonde zijn moest een goed bier niet gedronken worden omdat niemand het probeerde.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis