Wissel van de macht bij Vlaams Belang: Sam van Rooy lost Filip Dewinter af als Antwerps fractieleider

Sam van Rooy krijgt symbolisch een cactus van Filip Dewinter. “Zodat je niet kunt worden doodgeknuffeld door andere partijen.”
Benoit De Freine Sam van Rooy krijgt symbolisch een cactus van Filip Dewinter. “Zodat je niet kunt worden doodgeknuffeld door andere partijen.”
26 jaar lang was Filip Dewinter (57) fractieleider van het Vlaams Belang in de Antwerpse gemeenteraad. Zondag gaf hij op de nieuwjaarsreceptie van de partij de fakkel door aan Sam van Rooy (34). “We zitten karakterieel en ideologisch op dezelfde lijn. De migratiekraan moet dicht. Maar wie hier al is en onze westerse waarden deelt, gaan we niet het land uitzetten. Dat zijn onze bondgenoten.”

Filip Dewinter had een stekelig cadeau voor zijn opvolger: een cactus. “Die plant is zeer taai. Hij blijft snedig en scherp en laat zich niet doodknuffelen.”

De kans dat Van Rooy aan dat laatste ten prooi valt, lijkt eerder klein. Hij geldt al enkele jaren als kroonprins van Dewinter. In zijn publicaties waarschuwt Van Rooy – die een niet-islamitische vriendin van Iraanse origine heeft - voor de islamisering van onze samenleving. Hoewel hij zondag na de ‘machtsoverdracht’ ook een bekentenis deed: “Op mijn 18 gaf ik mijn eerste stem aan Groen. Niet beseffend toen dat die partij niet voor meer groen, maar voor meer islam stond. Op mijn elf jaar ondertekende ik zelfs een petitie tegen het Vlaams Blok. Ik kom dan ook uit een roodgroen nest. Mijn ouders hebben me opgevoed met de idee dat je zelf moet leren nadenken. Wel, op een paar decennia kunnen samenlevingen grondig veranderen. Mocht Filip Dewinter nog twijfels gehad hebben over mijn fractieleiderschap, dan heb ik die op de jongste gemeenteraad wel weggenomen.”

Rel met sp.a

Die rel zit nog vers in het geheugen. Van Rooy viel uit tegen Hicham El Mzairh, de nieuwe fractieleider van sp.a. ‘Je zit hier niet in Marokko, doe dat vingertje weg’, kreeg El Mzairh te horen toen die zich richtte tot het Vlaams Belang. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) veroordeelde na een verzoek van Groen de reactie van Van Rooy, en het Vlaams Belang stapte op. Een officiële klacht bleef uit.

Van Rooy wil af van het etiket extreemrechts dat aan zijn partij kleeft. “We zijn extreem realistisch. Ik snap nog dat sommige politici van Groen en PVDA ons geen hand willen geven. Maar elke politicus die het Vlaams Belang en mij als racistisch bestempelt, gun ik geen blik.”

We zullen scherper moeten aflijnen wie tot het koren en wie tot het kaf behoort. Nu geloven veel jonge mensen dat we iedereen met een migratieachtergrond het land willen uitzetten. Dat is een leugen

Sam Van Rooy

Kaf en koren

En dan is er wat het VB de ‘omvolking’ noemt. “We zullen scherper moeten aflijnen wie tot het koren en wie tot het kaf behoort. Nu geloven veel jonge mensen dat we iedereen met een migratieachtergrond het land willen uitzetten. Dat is een leugen. Een Lets-Indisch koppel dat ik goed ken en zeer goed geïntegreerd is, is de Brederodewijk in de stad ontvlucht en in Edegem gaan wonen. Omdat ze de oorlog tussen Koerden en Turken niet meer verdroegen. Dat is toch erg? Zij behoren tot onze bondgenoten, net als alle anderen die er al zijn en onze waarden onderschrijven.”

Het kaf zit volgens Van Rooy onder meer bij de 400.000 moslims in ons land die fundamentalistische denkbeelden aankleven. Dat aantal komt uit een onderzoek van Nederlander Ruud Koopmans die moslimgemeenschappen in zes landen ondervroeg.

Chinese muur

Ook De Wever kreeg nog een vingerwijzing van Van Rooy. “Hij heeft het altijd over een Chinese muur tussen zijn partij en de onze. Welnu, als hij zegt dat de hoofddoek ooit deel kan uitmaken van onze Vlaamse identiteit, dan staat er ook voor ons part een Chinese muur tussen onze partij en hem.”

Het cordon sanitaire lijkt nog lang niet doorbroken in Antwerpen.

Sam van Rooy met zijn Iraanse vriendin Yalda.
Benoit De Freine Sam van Rooy met zijn Iraanse vriendin Yalda.