Willemdok wordt (eindelijk) omheind

MAATREGEL KOMT ER PAS 3 JAAR NA DODELIJK ONGEVAL STUDENT

Zo moet het hekwerk aan de jachthaven in het Willemdok er gaan uitzien.
Stad Antwerpen Zo moet het hekwerk aan de jachthaven in het Willemdok er gaan uitzien.
Drie jaar na het ongeval waarbij student Glenn Mannaerts (21) het leven liet, maakt de stad bekend dat het hekwerk aan het Willemdok en Bonapartedok er komt. Glenns vader Eric is blij dat de hekken er tegen het voorjaar van 2018 zullen staan, maar hoopt dat de stad nog verder gaat in de beveiliging van de waterkant.

De stad laat begin volgend jaar een vast hekwerk plaatsen aan het Willemdok en het Bonapartedok, aan het MAS. De plaatsing past in de richtlijnen voor de veiligheid langs het water aan dok- en kaderanden die de stad eind 2016 vastlegde.


"Het uitgangspunt is om geen vast hekwerk langs het water te plaatsen. Hekwerk aan waterranden kan een reddingspoging bemoeilijken, verhinderen dat een slachtoffer zelf uit het water kan klauteren of een vals gevoel van veiligheid creëren. De stad zet in principe in op zachte afscheidingen, brede ruimte tussen waterrand en fiets- en voetpaden, aangepaste verlichting en straatmeubilair", zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever. "Daar kan van afgeweken worden op plaatsen, zoals aan het Bonapartedok, waar een fiets- en of voetpad langs het water loopt, of waar er vele evenementen of sport- en spel doorgaan, zoals aan het Willemdok, vlak aan het MAS. Ook aan sluizen en steigers voorzien we hekwerk." Eerder werd al een extra bootje aangekocht om evenementen aan de dokken te beveiligen en kregen dit jaar alle medewerkers van de stadshavendienst een reddingscursus.

De krant van 4 november 2014 over het dodelijke ongeval van Glenn Mannaerts aan het Willemdok.
RV De krant van 4 november 2014 over het dodelijke ongeval van Glenn Mannaerts aan het Willemdok.

Salto

Dat het hekwerk er komt is te danken aan de strijd van Eric Mannaerts, de papa van Glenn, die op 2 november 2014 overleed na een nachtelijke zwempartij in het Willemdok. De 21-jarige student Industrieel Ingenieur Bouwkunde raakte bij een salto in het dok met zijn hoofd een ponton en bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. "Ik ben blij dat het hek er eindelijk komt, bijna dag op dag drie jaar na het overlijden van mijn zoon", zegt Eric.


"Maar volgens mij kan de stad nog meer doen om mensen bewust te maken van de gevaren van de dokken. Zoals een betere signalisatie via borden en een duidelijke belijning aan de waterrand."

"Gouden jongen"

Het gemis van zijn zoon valt Eric zwaar. "Glenn was echt een gouden jongen", zegt Eric. "Zijn mede-ingenieursstudenten van toen zijn nu afgestudeerd en aan de slag in bedrijven waar ik frequent mee samenwerk. Het doet pijn dat het voor hem niet heeft mogen zijn. Al komt dit voor hem dan te laat, het is mee dankzij Glenn dat er nu hopelijk minder ongevallen zullen gebeuren aan de dokken." Voor het nieuwe hekwerk werd een budget van 218.000 euro voorzien. Tegen het voorjaar van 2018 moeten de werken klaar zijn.