Wildplasser klaagt portiers Noxx aan

1 JAAR CEL GEVRAAGD VOOR KNOKPARTIJ MET BEZOEKERS NACHTCLUB

Zes portiers en een parkingwachter van de vroegere club Noxx riskeren één jaar celstraf omdat zij enkele bezoekers hardhandig hadden aangepakt. De portiers voelen zich verongelijkt: "Die zatte klanten waren eerst begonnen." De aanleiding voor het incident was een confrontatie tussen een wildplasser en de parkingwachter.

Op 15 november 2015 kwam een groepje vrienden naar discotheek Noxx aan het Straatsburgdok afgezakt. De alcohol vloeide rijkelijk. Toen één van hen ruzie kreeg met zijn vriendin en de ambiance in de club verziekte, werd hij aan de deur gezet. Hij probeerde weer naar binnen te gaan, maar de portiers hielden hem buiten.


Een aantal van zijn vrienden kwam eveneens naar buiten. Eén van hen vond er niet beter op dan tegen de voorgevel van de discotheek te plassen. De parkingwachter zag dat gebeuren en duwde de wildplasser tegen de muur. De dronken amokmaker die was buitengezet, schoot zijn vriend te hulp en bokste de parkingwachter in zijn gezicht. Daarop volgde een kort en krachtig gevecht, deels buiten het zicht van de bewakingscamera's.

Werkonbekwaam

De vriendengroep gaf later aan de politie toe dat hun dronken vriend de eerste klap had uitgedeeld. De man werd daarop stevig bewerkt door de portiers. Hij verloor het bewustzijn en was vier dagen werkonbekwaam. Ook twee anderen raakten gewond. Eén van hen kreeg klappen omdat hij het gevecht met zijn gsm wilde filmen. Een portier sloeg de gsm uit zijn handen. Het toestel is nooit meer teruggevonden.


De procureur ging akkoord dat de portiers waren uitgedaagd door de dronken buitengezette klanten. Dan nog hadden de portiers niet hoeven te slaan en te schoppen. De procureur: "Een portier is er net om de veiligheid van de klanten te garanderen. In dit geval doen de portiers het tegenovergestelde."


Zij vond de bewakingsbeelden van Noxx voldoende bewijs om tegen elke portier en parkingwachter één jaar celstraf en 600 euro boete te vorderen.


De advocaten van de portiers waren niet opgezet met die strafeis. Advocaat Jan De Man: "Ineens komt de procureur hier bevestigen dat de portiers zijn geprovoceerd. Dat verandert de zaak natuurlijk. De bewakingsbeelden bewijzen juist niets. Je kunt de portiers daarop onmogelijk identificeren. Ik vraag de vrijspraak."

"Stress voor proces"

Andere advocaten voerden dezelfde verdediging. De bewakingsbeelden bewezen juist niets. Op het einde van de debatten nam portier R.D. het woord. "Die herrieschoppers dienen een klacht tegen ons in terwijl zij zelf begonnen zijn door de parkingwachter neer te kloppen. Wij leven al twee jaar met de stress voor een proces. Die klagers zitten rustig thuis te doen alsof zij alleen maar slachtoffer zijn."


De rechter spreekt vonnis uit op 3 januari.