Wetsdokter stelt boek voor in autopsiezaal

 Wetsdokter Werner Jacobs achter zijn werktafel in de autopsiezaal van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Joel Hoylaerts / Photonews Wetsdokter Werner Jacobs achter zijn werktafel in de autopsiezaal van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Wetsdokter Werner Jacobs speelde donderdagmiddag ‘thuis’ bij de voorstelling van zijn tweede boek “De Doden Praten”. Hij nodigde de pers uit in de autopsiezaal van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. 

De omgeving voelt op zijn zachtst gezegd raar aan. Achter mij een volledige wand met koelkasten met lijken erin.  Aan de muur hangen enkele pancartes klaar: “Lichaam in staat van ontbinding, niet toonbaar.” 

Werner Jacobs posteert zich achter zijn werktafel. Voor een wetsdokter is dat een operatietafel, met geperforeerde randen zodat alle bloed en lichaamssappen worden opgevangen. Hier snijden de wetsdokters dagelijks stoffelijke overschotten open om de juiste doodsoorzaak te achterhalen. 

Jacobs schreef in 2011 al eens een boek over zijn weinig alledaagse bezigheden. 
“Bij het signeren op de boekenbeurs werd ik aangenaam verrast door het grote aantal mensen dat gefascineerd is door mijn werk. Vandaar nu dit tweede boek waarin ik een twintigtal zaken uiteenzet. Sommige zaken beginnen spectaculair en eindigen op een sisser. Bij andere zaken is het net omgekeerd.” 

Waarheid brengen

Het boek werd geschreven door gewezen HLN-journalist José Masschelin. Hij maakt een diepe buiging voor Jacobs.

“Werner Jacobs is met zijn hoogstaand wetenschappelijk werk een man die in gerechtelijke onderzoeken of processen het verschil kan maken. Hij verbloemt niets, hij praat niemand naar de mond. Hij wil alleen de waarheid brengen, gestoeld op wetenschappelijke resultaten. De voorbeelden in het boek spreken voor zich. Justitie heeft alle belang om te blijven investeren in goede wetsgeneesheren.” 

“Moord zonder lijk”

Eén van de voorbeelden in het boek is het moordonderzoek naar Britta Cloetens. Zij werd op 23 april 2011 om het leven gebracht door autoverkoper Tijl Teckmans  in een garage in Wilrijk. Haar lichaam is nooit gevonden. 

“Als wetsdokter heb ik de bloedvlekken die in de garage zijn gevonden tot in de details geanalyseerd. Ik sloot uit dat het om een ongeval ging, waardoor de verdachte moest terechtstaan voor assisen. Het forensisch onderzoek heeft daarin de doorslag gegeven.” 

Het boek “De Doden Praten” van dr. Werner Jacobs is uitgegeven bij Manteau. Het telt 207 bladzijden en  is vanaf vandaag te koop in de boekhandel en de webwinkels. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.