Werken op Gedempte Zuiderdokken worden hervat: buurtbewoners halen slag thuis in mobiliteit, luchtzuivering en evenementen

Binnenkort kan de aannemer verder werken aan de eerste parking op de Zuiderdokken.
Laenen Binnenkort kan de aannemer verder werken aan de eerste parking op de Zuiderdokken.
De buurtbewoners van de Gedempte Zuiderdokken hebben hun slag thuisgehaald: de twee parkings krijgen een hypermoderne luchtzuivering en de verkeersafwikkeling wordt bijgestuurd. De dading met het stadsbestuur maakt een einde aan de impasse die een jaar heeft geduurd. De aannemer zou volgens Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) de werken tegen september of oktober kunnen heropstarten.

Straffe dag gisteren voor Antwerpen. Eerst viel het nieuws binnen dat er voor de haven miljoenen extra containercapaciteit in het verschiet ligt, daarna kon burgemeester Bart De Wever (N-VA) uitpakken met een akkoord over de Zuiderdokken. “Toen ik burgemeester werd, in 2013, waren er twee onoplosbare dossiers: Oosterweel en het Saeftinghedok. We vonden dat we er nog een derde mirakel moesten aan toevoegen. Want de Zuiderdokken waren een juridisch kluwen dat nog lang dreigde aan te slepen. Terwijl de plannen een echte verbetering zijn voor alle Antwerpenaren.”

Tóch dading

De stad heeft wel water bij de wijn moeten doen om de heraanleg tot park van de Zuiderdokken vlot te trekken. Negen maanden geleden zei De Wever nog dat er in geen geval een dading of financiële regeling zou komen, zoals destijds met de klagers van de Sinksenfoor. Met als argument dat men burgers niet de leiding wou geven op het openbaar domein. De bemiddeling die tussen de twee bewonersgroepen rond de Zuiderdokken en de stad op gang kwam, deed de geesten rijpen. Bovendien hing er het stadsbestuur een miljoenenclaim van aannemer Van Laere boven het hoofd. Resultaat: de stad betaalt de gerechtskosten én de luchtzuivering in de twee parkings die Q-Park gaat uitbaten. “Maar het is voorbarig om op dat laatste een prijskaartje te kleven”, zegt schepen Kennis.

De werken aan parking Steendok – de zuidkant van de Zuiderdokken - vielen eind mei 2018 stil. Bewoners van de Verviersstraat (tussen de Waalsekaai en de Scheldekaaien) stapten naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Ze vreesden zware verkeersoverlast in hun straat, omdat daar de uitrit van parking Steendok komt. Drie andere buurtbewoners, van de Vlaamsekaai en de Verschansingstraat, wezen begin dit jaar dan weer op een mogelijke milieuramp. Dat de lucht van de parkings ongefilterd in het toekomstige park zou terecht komen, was voor hen onaanvaardbaar.

We zijn blij dat we verlost zijn van grote evenementen en dat lucht parkings wordt gezuiverd

Inge De Bisschop

Wat zijn nu de krachtlijnen in het akkoord? In de Verviersstraat wordt de uitrit van parking Steendok dichter bij de Waalsekaai gebouwd. “Om aan het kruispunt met de De Gerlachekaai files te vermijden, zal het verkeer dat de parking uitrijdt afgestemd worden op slimme verkeerslichten”, zegt een tevreden buurtbewoner Alex Deblond. “Een uitstekende zaak voor omwonenden en horeca is dat een groot deel van de Waalsekaai een woonerf wordt.”

Bovengronds krijgen groen en bomen de hoofdrol. Bewoonster Inge De Bisschop vindt het heel belangrijk dat de parkbestemming definitief wordt verankerd. “Bebouwing is verboden. We zijn ook blij dat we voorgoed verlost zijn van grote evenementen. Wat er wordt georganiseerd, zal duurzaam moeten zijn.” Opmerkelijk: de stad, de bewoners, de handelaars, de horeca en de musea rond de Gedempte Zuiderdokken zullen samen een beheerscomité vormen dat meebeslist over de evenementen.

Waterbuffer

Schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) werd net niet euforisch toen hij vrijdag het eerste ‘klimaatrobuuste’ park in Antwerpen kon aankondigen. “De helft van het park wordt onthard. Een waterbuffer (onder het Waterpoortplein) zal hemelwater opvangen.”

Voor het filtersysteem in de parkings zet de stad samen met het parkeerbedrijf, Q-Park en de Antwerpse universiteit een pilootproject op. “Het kan voor problemen als fijnstof en stikstofoxiden ook leerrijk zijn voor bijvoorbeeld de overkapping van de Antwerpse ring.”

Koen Kennis hoopt dat parking Steendok klaar is tegen de zomer van 2020. Eind 2021 zou parking Kooldok volgen. Intussen kan het park in etappes worden aangelegd.

Tom Meeuws, buurtbewoonster Inge De BIsschop, Bart De Wever, Koen Kennis en buurtbewoner Alex Deblond: blij met het akkoord.
Laenen Tom Meeuws, buurtbewoonster Inge De BIsschop, Bart De Wever, Koen Kennis en buurtbewoner Alex Deblond: blij met het akkoord.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.