Wat als... 'Bataclan' bij ons gebeurt?

POLITIE, HULPDIENSTEN EN LEGER HOUDEN TERREUROEFENING IN ZAAL ELCKERLYC

Een slachtoffer wordt uit de zaal gered terwijl een militair de wacht houdt.
Marc De Roeck Een slachtoffer wordt uit de zaal gered terwijl een militair de wacht houdt.
Een terreuroefening in theaterzaal Elckerlyc aan de Leien heeft politie- en hulpdiensten en het leger gisteren de hele avond zoet gehouden. Twee terroristen schoten in het wilde weg in de inkomhal van Elckerlyc en vluchtten dan weg. Er vielen minstens twee doden. De oefening doet denken aan de de terreuraanslag in theaterzaal Bataclan in Parijs, op 13 november 2015. Daar vielen 89 doden.

Klokslag 20 uur sprongen twee mannen, kap over de kop, uit een auto en liepen de volgepakte inkomhal van Elckerlyc aan de Leien binnen. Zij knalden erop los, minstens een twintigtal schoten, en vluchtten naar buiten. Minuten later kwamen tientallen aanwezigen hoestend en kuchend naar buiten. De terreuroefening was wel heel realistisch gestart. De losse flodders en het traangas waren bij heel wat figuranten op hun adem geslagen.


Militairen in hun pantserwagen kwamen als eerste ter plaatse, kort erna gevolgd door enkele fietspatrouilles die zich uit de naad hadden gereden toen het terreuralarm werd afgekondigd. De versterkingen stroomden dan van alle kanten toe, onder wie ook de speciale eenheden van de politie.

De oefening vond plaats aan zaal Elckerlyc.
Marc De Roeck De oefening vond plaats aan zaal Elckerlyc.

Gijzeling

De medische hulpverlening kwam ogenschijnlijk traag op gang. Gekwetste figuranten lagen op de stoep naast het theater en kermden het uit. Elke ambulancier die met een brancard voorbijkwam, werd aangeklapt.


De terreuroefening ging naderhand verder met een incident aan het Kattendijkdok en een gijzeling in de oude kantoren van de Wegpolitie in d'Herbouvillekaai.


Voor de orde-en hulpdiensten is dit al de derde grote terreuroefening. Eerder werd er al geoefend in het Centraal Station en in bioscoopcomplex Kinepolis. Toen verleende ook de Amerikaanse politiedienst NYPD zijn medewerking.


Het scenario aan zaal Elckerlyc doet denken aan de aanslag op de Franse zaal Bataclan in Parijs. Daar viel een Frans-Belgisch commando binnen en schoot zijn laders leeg. Enkele terroristen namen toeschouwers als gijzelaar mee en verscholen zich op een bovenverdieping. De daders bliezen zichzelf op toen de politie binnenviel.

Het interventieteam valt binnen.
Marc De Roeck Het interventieteam valt binnen.
Een gewonde wordt afgevoerd.
Marc De Roeck Een gewonde wordt afgevoerd.