War on Drugs gaat (letterlijk) kopje onder: Nederlandse duikers helpen Belgische douane in strijd tegen cocaïnesmokkel

De Nederlandse duikers doorzoeken holle ruimtes rond het anker en de schroeven op verborgen ladingen cocaïne.
Photo News De Nederlandse duikers doorzoeken holle ruimtes rond het anker en de schroeven op verborgen ladingen cocaïne.
De douane zet voortaan duikers van de Nederlandse douane in om zeeschepen onder de waterlijn op drugs te controleren. Bendes verstoppen cocaïne in torpedo’s die aan de romp worden gelast of in holle ruimtes rond ankers en roer. De Antwerpse douane heeft dit jaar al 15 ton cocaïne onderschept. 

Twee jaar geleden sloten de Belgische en Nederlandse douane een raamconvenant. Dat heeft als doel om de aanpak van illegale handel in de havens van beide landen efficiënter te maken. “Het convenant is hier een goed instrument voor”, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse douane. “Binnen de samenwerking delen we onder meer de faciliteiten voor trainingen en opleidingen. We gebruiken ook middelen samen, zoals het duikteam.”

Sonar

Om dat te demonstreren werd woensdag een containerschip uit Guadeloupe en Martinique grondig gecontroleerd. De scheepvaartpolitie deed een inspectie met een sonar, een ‘rummage-team’ van de Belgische douane ging aan boord om te controleren op illegale waren, inbreuken op de accijnzen en niet aangegeven proviand.

Nederlandse duikers zochten daarop onder het schip naar smokkelwaar die bevestigd wordt aan de romp. “Het is de tweede keer dat een duikteam dat in Antwerpen doet”, zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de Belgische douane. Zijn korps heeft geen eigen duikteam. 

“Wij stemmen af met Nederland. Veel schepen doen zowel de haven van Rotterdam als Antwerpen aan. De duikers kunnen dan kiezen waar zij het schip onderzoeken”, zegt Vanderwaeren. 

‘Waterbedeffect’

Ook ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) woonde de gecoördineerde actie bij. “Het raamconvenant moet zorgen voor gezamenlijke douaneacties en maximale uitwisseling van informatie”, zegt hij. “Dat is essentieel om een ‘waterbedeffect’ te vermijden, waarbij criminelen hun activiteiten verleggen naar havens met minder controles.”

In de haven van Antwerpen werden volgens de Belgische douane in 2019 al 34 vaststellingen van cocaïnesmokkel gedaan. Daarbij werd in totaal bijna 15 ton cocaïne in beslag genomen. Ook in Zuid-Amerika werd al 15 ton cocaïne met Antwerpen als bestemming onderschept.

Ontslagnemend minister Alexander De Croo kwam ook een kijkje nemen.
Photo News Ontslagnemend minister Alexander De Croo kwam ook een kijkje nemen.
Photo News
Photo News
Photo News1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jan jansen

    Zo verder doen en beter ook centra openen voor verslaafden in België zou al heel wat ellende oplossen