Waarom het gras op de Bosuil altijd groener lijkt: terreinverzorgers Antwerp FC maken kans op trofee beste voetbalveld van België

Pieter, Tim en Kris
Laenen Pieter, Tim en Kris
Het gras lijkt altijd groener op het veld van Royal Antwerp FC. En dat is ook de tegenstanders niet ontgaan. De greenkeepers van The Great Old zijn genomineerd voor de trofee van beste voetbalveld van België. Maandag weten ze of ze de prijs naar de Bosuil mogen meebrengen.

Dat de grond van Royal Antwerp FC heilig is, dat is al langer geweten, maar dat diezelfde heilige grond ook nog eens uitgeroepen kan worden tot groenste grond van België, dat is dan weer nieuw. De greenkeepers van The Great Old kunnen maandagavond beloond worden tijdens het gala van de Profvoetballer van het Jaar met de trofee van  beste voetbalveld van België. Na elke match geeft de tegenstander punten op zestig voor het veld. Die punten ogen trouwens indrukwekkend: op twaalf van de achttien wedstrijden kreeg het veld een 60 op 60. Indrukwekkend. 

Ik ben zoveel bezig met gras dat ik de fut niet heb mijn eigen gazon in orde te houden. Misschien moet ik net als mijn vader ook gewoon klinkers leggen

Tim

Vader met zoon

Drie man is daar verantwoordelijk voor. Tim Van Vlasselaer is de hoofdverzorger van het terrein en wordt geflankeerd door zijn vader Kris en collega Pieter. “Mensen zouden ervan verschieten hoeveel er bij komt kijken. Elke dag zijn wij in de weer om het veld in orde te krijgen”, vertelt Tim vol passie. Ruw genomen wordt er om de twee weken een wedstrijd gespeeld op die heilige grond. “De week na een wedstrijd is eigenlijk een herstelweek. De week erna is in volle voorbereiding van de wedstrijd”, legt Tim uit. Zelden hoor je iemand zo gepassioneerd praten over gras.

Pieter
Laenen Pieter

En die herstelweek begint meteen na de match. “Dat maakt niet uit om hoe laat de wedstrijd gedaan is. Meteen na het affluiten van de match schieten wij in actie. We halen de grote losse graszoden weg omdat die anders beginnen te rotten en we beginnen meteen met het voldoende water te geven. De dagen nadien vullen we putten. Omdat we een honderd procent natuurlijke grasmat hebben zijn we daar toch twee dagen mee bezig.” Tegen het einde van die herstelweek wordt er al eens voorzichtig gemaaid. “Maar niet te kort zodat het gras tijd heeft om sterk aan te groeien.” 

Oog wil ook wat

Tijdens de week voor de match staat alles in het teken van een perfecte grasmat afleveren. “Dat bezorgt me nog steeds stress. Je bent afhankelijk van zoveel factoren. Vooral het regenweer is voor ons een nachtmerrie, zeker als het fel regent vlak voor de wedstrijd,” zegt Tim. Op de dag van de wedstrijd zijn Tim, Kris en Pieter al om 7 uur ‘s morgens bezig. “Dan maaien we nog een laatste keer het veld. Zowel in de breedte als in de lengte. Niet alleen willen we geen enkel grassprietje missen, op die manier krijg je ook die lijnen in het veld. Het oog wil ook wat he,” lacht hij. Nadien worden de lijnen getrokken, wat al gauw twee uur in beslag neemt. “En hier kan regenweer roet in het eten gooien. Als we de lijnen verven moet het liefst droog zijn zodat de verf goed kan drogen. Anders zou de scheidsrechter het veld wel eens kunnen afkeuren omdat de lijnen niet goed zichtbaar zijn.”

Maar ondanks de stress zijn ze het er alle drie over eens: “Dit is een droomjob.” Er is maar een nadeel. “Ik ben zoveel bezig met gras dat ik de fut niet heb mijn eigen gazon in orde te houden. Misschien moet ik net als mijn vader ook gewoon klinkers leggen,” lacht Tim.

Maandagavond weten we of Tim, Pieter en Kris de prijs mee naar Antwerpen mogen nemen. Ze nemen het op tegen Racing Genk en Oud Heverlee Leuven.

Hoofdverzorger Tim
Laenen Hoofdverzorger Tim
Kris
Laenen KrisReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.