Waarom Antwerpen haar "transmigrant" niet moet...

KRIS PEETERS (CD&V) KAN HART VAN ANTWERPENAAR NIET VEROVEREN

Kris Peeters heeft gegokt en verloren.
Foto Benoit De Freine Kris Peeters heeft gegokt en verloren.
Na de afgang van "verkiezingsmigrant" Annemie Turtelboom in 2012, kon ook CD&V-kopman Kris Peeters het hart van de Antwerpenaar niet veroveren. "Als zijn huurcontract afloopt, keert hij terug naar Puurs."

Niemand die geloofde dat Kris Peeters burgemeester van Antwerpen zou worden. Maar dat de CD&V-lijstrekker zelfs Peter Mertens zou moeten voorlaten in het aantal voorkeurstemmen? Neen, de Antwerpse christendemocraten hebben gegokt en verloren. Met net geen 7 procent halen ze drie zetels binnen, twee minder dan in 2012.


Nochtans bestáát succesvolle "verkiezingsmigratie". Gewezen Antwerps burgemeester Camille Huysmans deed het, nadat hij eerst twintig jaar gemeenteraadslid in Brussel had gezeten. Toch is het lijstje met pijnlijke voorbeelden langer. In 2012 verhuisde de liberale politica Annemie Turtelboom naar Antwerpen, maar haar lijst ontgoochelde met slechts twee gekozenen. En nu is er dus Kris Peeters. Of zoals Bart De Wever hem smalend noemt: "de transmigrant van Puurs".

Uitdager

"En toch is zijn verhuis geen totale mislukking", vindt politicoloog Carl Devos. "Peeters is erin geslaagd om electoraal boven zijn eigen gewicht te boksen. In élk debat heeft hij zich kunnen profileren als dé uitdager van Bart De Wever. Hij heeft de campagne mee gedomineerd. Hij heeft ook hard gewerkt om de ploeg in Antwerpen te ondersteunen."


Waarom is Peeters daar dan niet voor beloond? "Er zijn verschillende redenen", zegt Devos. "Peeters zit bijvoorbeeld bij de "verkeerde" partij. CD&V heeft - en dat weten we al lang - een probleem in de centrumsteden. Marc Van Peel was in het verleden bijvoorbeeld ook nooit een echte stemmenkampioen. Bij de CD&V in Gent zagen we zondag eigenlijk een gelijkaardig beeld. Onder de leiding van Mieke Van Hecke, een ervaren rot, zijn de Gentse christendemocraten ook niet kunnen groeien."


"De negatieve campagne in Antwerpen heeft Peeters geen deugd gedaan", gaat Devos verder. "Door Peeters herhaaldelijk als "transmigrant" af te schilderen heeft De Wever er alles aan gedaan om zijn uitdager in diskrediet te brengen. In andere Vlaamse steden zijn ze voor de "verkiezingsmigranten" vriendelijker geweest. Wim Dries (CD&V) heeft er in Genk nooit een punt van gemaakt dat Zuhal Demir (N-VA) en Meyrem Kitir (sp.a) van Antwerpen en Maasmechelen komen. Zelf heeft Peeters natuurlijk ook een aantal stommiteiten begaan. Door te zeggen dat je met vijf procent burgemeester wil worden, maak je jezelf niet sympathiek."

Terug naar Puurs?

Zou het kunnen dat de Antwerpenaar de stijve, ietwat stuntelige stijl van de CD&V'er niet kan smaken? "Dat kan", zegt Devos. "De Antwerpenaar weet graag klaar en duidelijk waarop het staat. Wanneer Bart De Wever in drie seconden zijn punt maakt, duurt het bij Peeters soms drie minuten. En dan nog is het soms niet helemaal duidelijk wat hij bedoelt."


Gevraagd naar zijn toekomst, zei Peeters die hij in Antwerpen blijft. "Gaat een vicepremier en minister zijn zitje in de meerderheid van de Antwerpse gemeenteraad opeisen? Dat kan ik moeilijk geloven. Ik denk dat hij terugkeert naar zijn mooie tuin in Puurs. Nadat het huurcontract van zijn flat in Antwerpen is afgelopen, tenminste."