Vrouw leeft in droomwereld tot leugens van man uitkomen (aanstaande vervalste zelfs geboortekaartje)

K. en haar aanstaande man Yves P. in april 2017. Toen zag de toekomst er nog fantastisch uit.
Patrick Lefelon K. en haar aanstaande man Yves P. in april 2017. Toen zag de toekomst er nog fantastisch uit.
De 30-jarige Yves P. uit Zwijndrecht is een gepatenteerde leugenaar. Daarvan is de rechter overtuigd nadat zijn aanstaande echtgenote K. een klacht met twintig vervalste documenten had voorgelegd. Een lening van 250.000 euro, een huwelijksreis naar de Malediven, een geboortekaartje, een proces-verbaal, een arbeidscontract... Yves P. vervalste alles om de schijn op te houden dat hij goed boerde.

K. (29) was de koningin te rijk toen zij op 3 juni 2017 met vier vriendinnen op vrijgezellenweekend vertrok naar Disneyland Parijs. K. zou op 22 juli trouwen met Yves P. met wie ze al zes jaar een relatie had. K. was zwanger van hun eerste kindje. Het koppel had pas een compromis getekend voor een villa van 545.000 euro in Kapellen. De toekomst lachte het jonge koppel toe.

Slachtoffer K.: "Aan de ingang van Disneyland kreeg ik te horen dat het boekingsdocument van het reisbureau en de voucher vervalst waren. Ik kon niet geloven dat mijn vriend Yves P. daar voor iets tussen zat. Ik dacht dat ik was opgelicht door het reisbureau."

K. en haar vier vriendinnen betaalden dan maar zelf hun vrijgezellenweekend. Terug thuis ging K. verhaal halen bij het reisbureau. Daar was nooit een weekend Disneyland gereserveerd. Aanstaande echtgenote K. kon dat amper geloven.

Patrick Lefelon

"Werkt hier niet"

Enkele dagen later zat zij bij de bank om de hypothecaire lening van 250.000 euro af te handelen. Haar man had zijn arbeidscontract en rekeninguittreksels meegegeven. K. wist niet wat zij hoorde toen de bankbediende simpelweg meedeelde: "Deze documenten en uittreksels zijn allemaal vervalst." Vervalst? K. belde over haar toeren naar de vzw Vizier waar haar vriend Yves P. als bediende werkte. "Wie zoekt u? Yves P.? Die werkt hier niet. Die heeft hier nooit gewerkt."

Advocaat Ben Crosiers schetste tijdens het proces de ontreddering van zijn cliënte, mevrouw K. "Het koppel was zes jaar samen. Elke ochtend vertrok meneer naar zijn werk bij vzw Vizier. Het koppel had trouwplannen. De zaal, de bruidsjurk, de fotograaf, de weddingplanner waren vastgelegd. Zij hadden een compromis voor een huis getekend. Daar zouden zij met hun dochtertje dat op komst was, hun nestje uitbouwen. De toekomst zag er prachtig uit."

Vervalst geboortekaartje

Totdat bleek dat die toekomst verstrikt zat in een web van leugens. Aanstaande echtgenoot Yves P. had een grenzeloze fantasie om zijn vrouw om de tuin te leiden. Zo fabriceerde hij zelfs een vals geboortekaartje om uit te leggen waarom de ondertekening van de hypothecaire lening was uitgesteld. De bankdirecteur was net vader geworden.

Hetzelfde verhaal met de laptop van slachtoffer K. Haar aanstaande man Yves P. had haar wijsgemaakt dat zijn computer op het werk stuk was. Als hij haar Macbook tijdelijk mocht gebruiken, zou zijn werkgever hem een vergoeding van 150 euro per maand geven. Na enkele maanden vroeg mevrouw haar Macbook terug. "Schat, mijn baas weigert onze Macbook terug te geven. Ik heb tegen hem een klacht ingediend. Voilà." Yves P. legde het proces-verbaal met logo van de politie, naam en handtekening van de inspecteur op tafel. Allemaal vervalst.

Huwelijksreis

Slachtoffer K. verzamelde maar liefst twintig vervalste documenten van de bank, van werkgevers, reisbureaus, politie en gemeentebestuur. Zelfs de bestelbon voor de huwelijksreis naar Six Senses Laamu op de Malediven, "de droombestemming onder de droombestemmingen", was een pure vervalsing.

Meester-leugenaar Yves P. is ondertussen in behandeling bij een psychiater. Hij gaf aan de rechter toe dat hij alle documenten had vervalst. "Toen ik mevrouw K. in 2011 leerde kennen, leefde ik van een erfenis van 200.000 euro van mijn grootmoeder. Wij kwamen niets te kort. Later kon ik de rekeningen niet meer betalen, maar ik durfde K. niet vertellen dat ik geen werk had, nooit afgestudeerd was en geen enkele vorm van inkomen had. Dan ben ik begonnen met het vervalsen van documenten."

Een half jaar later perste Yves P. ook zijn eigen moeder af en hij mishandelde haar. De rechter vond alle vervalsingen bewezen. Yves P. heeft een blanco strafregister en kwam er zo van af met een werkstraf van 100 uur. Zijn gewezen vriendin K. krijgt een provisionele schadevergoeding van 1.000 euro. Die schadevergoeding kan verder oplopen als er schadeclaims volgen voor het afgelaste huwelijk of de nietig verklaarde aankoop van de villa in Kapellen.