Vrouw krijgt rijbewijs niet terug ondanks negatieve bloedtest bij huisarts: “Ik heb nog nooit drugs gebruikt”

Wendy met haar negatieve bloeduitslag van de huisarts.
RV Wendy met haar negatieve bloeduitslag van de huisarts.
Wendy Mees (32) uit Borsbeek werd op nieuwjaarsdag in Antwerpen tegengehouden door de politie. Na een positieve drugtest moest ze meteen haar rijbewijs inleveren. Om haar onschuld te bewijzen, liet Wendy een dag later haar bloed testen bij de huisarts. Het resultaat hiervan was negatief, maar toch kreeg ze haar rijbewijs niet terug.

Wendy was met haar man en dochter onderweg naar een familiefeest toen ze in de Pacificatiestraat werd gestopt door de politie. “Ze vroegen eerst naar de boorddocumenten en wilden nadien een speekseltest uitvoeren omdat ik lichamelijke tekenen vertoonde van gebruik van verboden middelen. Ik zou wazige ogen, hangende oogleden, een droge mond en een bleke huidskleur hebben gehad. Het klopt dat ik er moe uitzag, want ik had een zware nachtshift in het bejaardentehuis achter de rug. Omdat ik geen drugs had genomen, stemde ik toe met de test.”

Het toestel testte tweemaal na elkaar positief op zowel cannabis als amfetamine. Daarna namen de inspecteurs nog een speekselstaal voor het labo, waarvan de resultaten bekend zijn over zes weken. Wendy moest haar rijbewijs onmiddellijk afgeven voor 15 dagen voor rijden onder invloed. “Dat kon echt niet kloppen, want ik heb nog nooit in mijn leven drugs gebruikt. Het was heel vernederend om gezien te worden als druggebruiker, mijn dochter van twaal was er ook erg van aangedaan.” 

Bewijs van onschuld

Om haar onschuld te bewijzen bezocht Wendy de dokter van wacht voor een bloed- en urinetest. Aangezien deze weigerde de test af te nemen, liet ze het de volgende dag doen door haar huisdokter. Met de negatieve resultaten ging ze naar het politiebureau op de Noorderlaan. “Ik liet het bewijs zien en vroeg mijn rijbewijs terug, maar ze wilden het niet geven. Ik heb daarom een klachtenformulier ingevuld, stuurde het naar de ombudsdienst en ben maandag langs het parket geweest.”

“Ik heb mijn rijbewijs nodig voor mijn werk, dus het is heel vervelend dat ik er dankzij een foutieve drugtest nog een week op moet wachten. Ik hoorde van een gelijkaardig verhaal in Herzele, waarbij de man onmiddellijk zijn rijbewijs terugkreeg op vertoon van zijn bloedresultaten. Jammer genoeg blijkt dat hier in Antwerpen niet het geval te zijn en zit ik nog steeds zonder rijbewijs. Ik hoop dat de politie de testen accurater maakt, zodat er niet nog meer mensen dit moeten meemaken.”

Procedures van het parket

Volgens Wouter Bruyns van de Antwerpse politie worden in dit dossier de wettelijke procedures van het parket gevolgd. “De betrokkene kan een tegenexpertise vragen op het moment dat hij de resultaten krijgt van de speekselanalyse. Die test wordt door een erkend labo uitgevoerd. Nadien zal de rechtbank hierover een definitief oordeel vellen.” Omdat Wendy voor de uitslag van deze analyse nog enkele weken moet wachten, zal ze haar rijbewijs voorlopig dus niet terugkrijgen.