Vrouw die baby te vondeling legde, krijgt opschorting (maar parket gaat in beroep)

Baby Arthur
rv Baby Arthur
De 38-jarige Poolse vrouw uit Antwerpen die in maart haar baby - die de voorlopige naam ‘Arthur’ kreeg - te vondeling had gelegd, heeft van de raadkamer een opschorting (schuldig, maar geen straf) gekregen. Het parket, dat haar voor de rechtbank wil brengen, gaat in beroep.

Een schoonmaakster vond op 5 maart 2019 een pasgeboren baby in de hal van een appartementsgebouw aan de Grote Koraalberg in Antwerpen. Het jongetje, dat later de naam Arthur kreeg, zat in een papieren zak en was in een deken gewikkeld.

Via onder meer camerabeelden kon de politie een week later een 38-jarige vrouw identificeren. Ze bekende dat ze de moeder was en dat ze de baby had achtergelaten. De vrouw was ongewenst zwanger en ze had privéproblemen. Niemand was van haar zwangerschap op de hoogte.

In paniek geraakt

Nadat ze alleen was bevallen, was ze in paniek geraakt en had ze een plaats gezocht om het kind achter te laten. “Mocht mijn cliënt de vondelingenschuif gekend hebben, had ze haar kindje daar zéker achtergelaten”, reageerde haar advocaat Thibaud Delva destijds. “Ze wilde eigenlijk naar het ziekenhuis of de politie stappen. Maar omdat je er niet anoniem naartoe kan, heeft ze dat uiteindelijk niet gedaan.” De vrouw werd na verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

Het parket wilde de 38-jarige Poolse voor de correctionele rechtbank brengen voor het verlaten van een minderjarig kind. Daar staat een gevangenisstraf op van één maand tot drie jaar én een geldboete van 26 tot 300 euro.

Opschorting 

De raadkamer zag een aantal verzachtende omstandigheden en besliste om de vrouw de gunst van de opschorting te geven. Het parket stuurt echter aan op een proces voor de correctionele rechtbank en besliste om in beroep te gaan. Het is nu aan de kamer van inbeschuldigingstelling om over de zaak te oordelen. “De vrouw was al in november 2018 op de hoogte van de zwangerschap. Ze heeft voldoende kansen of momenten gehad om zich tot de juiste instanties te richten. Toch koos ze ervoor om haar kind te vondeling te leggen”, aldus het parket.

Onweerstaanbare dwang

Het is niet de eerste keer dat het parket een moeder die haar kind te vondeling legt, wil vervolgen. Begin 2010 moest een Nederlandse vrouw zich voor de Antwerpse strafrechter verantwoorden omdat ze haar baby in 2006 in het station van Essen had achtergelaten. Het parket eiste tijdens de zitting, die achter gesloten deuren plaatsvond, een voorwaardelijke celstraf. De rechtbank meende dat de vrouw een ‘onweerstaanbare dwang’ voelde om zich zo snel mogelijk van de baby te ontdoen - zonder hem daarbij kwaad te willen doen - uit vrees voor de reactie van haar omgeving. De moeder werd vrijgesproken. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lamya Latoen

    Vondeling leggen in deze tijd is levensgevaarlijk, er lopen te veel pedofielen rond die deze baby kwaad kunnen doen. De vondelingenschuif was beter geweest, maar ja als je in paniek geraakt dan ben je ook niet echt rationeel.

  • Baro De Wispelaere

    Verzachtende omstandigheden zou zijn als je je kind ten vondeling legt waar er (bijna) onmiddellijke respons is, maar ik snap het anonieme er niet aan, je kan bij de politie terecht of bij de kliniek en vragen voor anonimiteit als je daar aangeeft dat je echt niet voor dat kind kan instaan, ze zijn verplicht om je wens te respecteren, en de zorg voor het kind op te nemen.

  • Gerda Van Reeth

    Het is beter te vondeling leggen dan te doden mensen geraken soms in paniek