Vrijwilligster Trix beschildert T-shirts met taferelen uit Zomer van Antwerpen: “Ik ben niet zo’n eenheidsworst”

Trix.
Benoit De Freine Trix.
Er is geen vrijwilliger op de Zomer van Antwerpen te vinden die zo kleurrijk is als Trix. Ze draagt de herinneringen die ze koestert aan al die jaren vrijwilligerswerk letterlijk mee: de T-shirts die ze van de organisatie krijgt, beschildert ze met de prachtigste taferelen. 

“Waar kunnen we Trix vinden?”, vragen we aan de infostand van de Zomerbar aan de Sloepenweg. “Aan de bar. Het is de vrouw met de kleurrijk beschilderde T-shirts. Je kan haar niet missen.” Die informatie was niet gelogen. Een grote zonnebloem prijkt op haar T-shirt wanneer we haar aan de bar treffen. “Het symbool van de Zomer van Antwerpen”, legt Trix uit, die al 15 jaar vrijwilliger is op de Zomer van Antwerpen. “Vroeger stond dat standaard op de T-shirts en overal in de stad vond je zonnebloemen. Ik herinner me dat ik ze met de gieter overal langs de Schelde water ging geven. Op een bepaald moment is men daarmee gestopt. Erg jammer en daarom schilder ik ze er nu zelf op.”

Ze heeft er nog 11 in haar kast liggen, de andere deelde ze uit in Afrika waar ze twee keer op vakantie ging. We vroegen haar drie exemplaren uit haar kast te halen waar een bijzonder verhaal aan verbonden is. “Oei, dat is niet gemakkelijk, ik vergeet die dingen wel eens.” Maar hoe langer we praten, hoe meer herinneringen aan de Zomers in Antwerpen er opnieuw naar boven komen.

Blauwe exemplaar - 2010

“Dat jaar ontvingen we De Duiker van Royal de Luxe. Ik gaf me op als vrijwilliger om mee te lopen met de stoet. Een hele gebeurtenis”, herinnert Trix zich nog goed. “We moesten drie dagen repeteren zodat we allemaal heel goed wisten wat we moesten doen. Waar we moesten lopen om niet vertrappeld te worden door de reus. Het ging er heftig aan toe. Ik moest in de pas lopen en dat ging niet altijd even gemakkelijk”, lacht Trix. Bovendien moest alles geheim blijven maar dat lukte niet. “Een rondvaartboot passeerde toevallig langs de loods waar we repeteerden. Die zag alles. Ach dat kan gebeuren.” Op de T-shirt prijkt dan ook een hele mooie duiker.

Oranje exemplaar - 2017

“2017 is het jaar van de patat. Chasse Patate om precies te zijn. Een geweldige voorstelling in Zandvliet van Studio Orka. Tot op vandaag vraag ik me af hoe de makers erin slaagden een volledig huis te laten verdwijnen in de grond. Het was een magische voorstelling en deze T-shirt symboliseert die verwondering.”

Rode Exemplaar - 2015

Opvallende T-shirt in de collectie van Trix. Geen spatje verf te bespeuren. Geen zonnebloem of andere verwijzing naar een bepaalde herinnering naar de zomer van 2015. “Dit is een bijzondere T-shirt die enkel de vrijwilligers kregen die samenwerkten met Oma. De nieuwe creatie van Royal de Luxe. Niet iedereen kreeg deze T-shirt waardoor ik geen eenheidsworst was”, lacht Trix. 

Op de blauwe t-shirt prijkt een mooie duiker
Benoit De Freine Op de blauwe t-shirt prijkt een mooie duikerReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.