Vrijwillige ambulanciers haken af in Antwerpen "door strengere lage-emissiezone"

(Archieffoto)
photo_news (Archieffoto)
Bij het Ambulancecentrum Antwerpen haken steeds meer vrijwillige ambulanciers af als gevolg van de lage-emissiezone (LEZ) in de stad, waarvoor de regels sinds 1 januari strenger zijn geworden. Dat getuigen medewerkers van het centrum op VRT Radio 2.

Ambulances zelf krijgen als prioritair voertuig een uitzondering, maar de ambulanciers in kwestie klagen dat ze met hun eigen wagen niet meer tot aan de standplaats geraken zonder een boete te riskeren.

Een op de vijf vrijwillige ambulanciers van het Ambulancecentrum Antwerpen zou stoppen omdat ze geen boete willen betalen in de LEZ. Zo'n boete zou hen immers meer kosten dan hun vrijwilligersvergoeding opbrengt. De ambulanciers stellen dat ze hun wagen nodig hebben om spullen zoals eten en slaapkledij mee te nemen. Ze vragen dat de stad met een oplossing komt of tussenkomt bij het betalen van de boete.

“Zelfde regels voor iedereen”

Een van de ambulanciers stuurde intussen een brief aan burgemeester Bart De Wever (N-VA), die de boodschap doorgaf aan schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). Het kabinet van Meeuws zegt de situatie te begrijpen, maar de stad zal allicht niet tussenbeide komen. "Ambulances krijgen als prioritair voertuig sowieso een uitzondering, maar voor particulieren die met hun wagen de stad in willen, kunnen we dat niet doen", zegt zijn woordvoerder Joos Van Goethem.

"Er zijn nog mensen die om uiteenlopende redenen een uitzondering vragen, maar we willen voor iedereen dezelfde regels hanteren.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Vanlierde

  pure afzetterij die LEZ meer is dat niet trouwens de luchtkwaliteit is nog geen haar beter sedert de LEZ integendeel en dan zijn er nog steeds politiekers die beweren dat het wel helpt en dit omdat het gewoon afzetterij is en opbrengt

 • Jan Opdeweegh

  Ik kan de vrijwillige ambulanciers ,die er in Antwerpen de brui aan willen geven,geen ongelijk geven,als zij met hun privéwagen,die niet aan de LEZ normen voldoet ,geen uitzondering kunnen verkrijgen ,van de stad Antwerpen om hun standplaats van de ziekenwagen te bereiken,schort er iets aan dat bestuur,als een persoon die een Euro 4 norm diesel heeft en hij koopt een jaar-pas,mag deze persoon met zijne Euro 4 norm diesel,als hij ieder jaar betaalt ,onbeperkt in de Antwerpse binnenstad rondrijden

 • rik van dijck

  Zo zie je maar wat geld doet met ne mens ... neen sorry , met politiekers !!! En ze graaienden rustig verder maar zorgen dat er een DEGELIJK bestuur is voor ons arm landje ... dat krijgen ze nu net niet meer voor elkaar ... als de centjes er maar liggen , dat is het enige wat telt voor hen !

 • Guido Engels

  In Gent vertrekken ook meerdere handelaars. Onder andere naar Eeklo, een naburig stadje waar nog "normale" politiekers regeren. Den enen zijn dood is den anderen zijn brood. Ideaal voor Eeklo, want de hoofdstad van het Meetjesland kon wel een opkikker gebruiken.

 • Frank De Rycke

  En voor de zoveelste keer is er terug heel goed over nagedacht en bestudeerd ....niet dus , hopelijk hebben jullie nooit die diensten eens nodig daar in het "schoon verdiep" alles moet kapot en middels centen geraakt het opgelost , achterlijke bende !!