Vriendinnengroep Julie Van Espen vraagt gesprek met burgemeester Bart De Wever

Photonews
Een groep vriendinnen van de vermoorde Julie Van Espen en haar zus hebben een open brief geschreven aan Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de burgemeesters van de Antwerpse randgemeenten, met de vraag om de veiligheid op de fietsroutes naar de Antwerpse binnenstad te verhogen. Ze vragen meer veiligheidscamera’s en een betere verlichting en willen over de situatie graag in gesprek met de burgemeesters.

In de brief staat onder meer dat heel wat meisjes, maar ook jongens, ouders en grootouders na de gebeurtenissen aan het Albertkanaal in Merksem bang zijn om nog alleen naar of door Antwerpen te fietsen. “In de campagne ‘Slim naar Antwerpen’ roept men iedereen op om onder meer met de fiets naar Antwerpen te komen”, klinkt het. “Julie was hier een voorstander van en raadde dan ook iedereen aan om dit te doen. Ze gaf ons allemaal het goede voorbeeld dat ze nu bekocht heeft met haar leven.”

Vergeet niet dat de camera van het nieuwe sportcomplex in Merksem de énige reden is dat we de dader zo snel hebben kunnen ontmaskeren

De vriendinnen vragen om een ‘Project Julie’ in het leven te roepen om de veiligheid op de Antwerpse fietsroutes te vergroten. “Het moet algemeen geweten zijn dat iedereen op deze routes gefilmd wordt”, klinkt het. “Vergeet niet dat de camera van het nieuwe sportcomplex in Merksem de énige reden is dat we de dader zo snel hebben kunnen ontmaskeren.”

Vast agendapunt op gemeenteraad

“Om onze verzoeken op te volgen”, vragen de vriendinnen met aandrang, “om hiervoor de middelen vrij te maken” én ‘Project Julie’ een vast agendapunt te maken op elke toekomstige gemeenteraad in Antwerpen en omliggende gemeenten. “Het is toch de eerste taak van politici om te zorgen voor de veiligheid en het welzijn van zijn burgers?”, schrijven ze.

Julie Van Espen werd zaterdagavond om het leven gebracht toen ze van bij haar thuis in Schilde naar Antwerpen fietste om daar met vriendinnen af te spreken. De vermoedelijke moordenaar, die intussen bekentenissen aflegde, sloeg toe nabij de brug aan het Sportpaleis in een industriegebied.

De Wever bereid tot gesprek

Antwerps burgemeester Bart De Wever laat in een reactie via zijn woordvoerder weten zeker bereid te zijn tot een gesprek. “Wat gebeurd is, is verschrikkelijk”, zegt hij. “Veiligheid is in Antwerpen een topprioriteit geworden. We hebben nu al het grootste cameranetwerk in Vlaanderen en gaan dat de volgende jaren nog verder uitbreiden.” 

julie van espen
rv julie van espen25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Camera's en openbare verlichting hadden deze feiten ook niet voorkomen. Het gebeurde immers op klaarlichte dag en de dader werd opgespoord via zijn gsm signaal. Bij zijn vorige verkrachting was hij een woning binnengedrongen, daar hangen normaal ook geen camera's. Alle voorstellen zijn het bestuderen waard maar men moet ze toch met de nodige realiteitszin bekijken.

 • Pierre De Bie

  Elk jaar die prutsers van rechters waarderen, en alzo de rotte appelen er uit wippen. Het zou anders zijn moest iemand van hen zulke tragedie moeten meemaken, ze zouden wel anders klappen.

 • Frank Van den Bulck

  Een gesprek met BDW ? Ik vrees dat ze lang kunnen wachten. Die heeft het te druk met z'n mandaten, en onbenullige boeken te schrijven ! Van Antwerpen trekt die zich geen moer aan !

 • Ann Verschueren

  De enige manier om onze veiligheid beter te garanderen is die perverten direct opsluiten. Bij Geens moeten ze zijn ! Die moet helemaal niet fier zijn dat er minder opsluitingen zijn! Niet moeilijk als ze gewoon vrij mogen rondlopen zelfs zonder enkelband. En dat heeft alles te maken met wereldvreemde rechters die zelfs een kindermoordenares zoals M. Martin in eigen huis opvangen! België is een paradijs voor criminelen, ze weten het en lachen ermee, zelfs recht in het gezicht van de politie .

 • Leo Marien

  Jammer genoeg zullen er altijd gekken rondlopen. Waarom geen mogelijkheden tot verweer toelaten. Een nood app lanceren, rechtstreeks verbonden met de hulpdiensten? Als je op één knop drukt... reactie. Pepperspray toelaten is ook een mogelijkheid, in Duitsland vrij te koop.