Voka haalt Zweedse ex-premier Carl Bildt naar Handelsbeurs

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt.
afp De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt.
De conservatieve Zweedse oud-premier Carl Bildt (70) is op 4 maart de centrale gastspreker op de vijfde editie van Vooruitblik, het jaarlijks ledenevenement van Voka Antwerpen-Waasland. Carl Bildt maakte furore in Europa als de ‘vader van het Scandinavische model’. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) leidt Bildt in.

De voorbije jaren pakte Voka al met opmerkelijke sprekers uit. Zo stonden onder meer Frans ex-president Nicolas Sarkozy en onze toenmalige premier Charles Michel (MR) op het podium. Vorig jaar was het de beurt aan een niet-politicus: John Cleese, een van de zes Monty Python-leden en bedenker van het al even onsterfelijke ‘Fawlty Towers’.

Carl Bildt leidde Zweden van 1991 tot 1994. Aanvankelijk steeg de werkloosheid, maar nog tijdens zijn ambtstermijn ging het economisch de goede richting uit voor het land. Bildt liberaliseerde de energie- en telecomsector en privatiseerde de gezondheidszorg. Hij inspireerde politici over heel Europa. “Maar hoe ver ligt de Zweedse Riksdag van de Brusselse Wetstraat? We willen het graag van hem horen”, zegt Voka.

Voka koos voor een toepasselijke locatie: de pas vernieuwde Handelsbeurs. Daar ligt immers de bakermat van de Antwerpse Kamer van Koophandel. De deuren openen om 18 uur. Bildt spreekt om 19.30 uur.