Vlaams Belang wil dat De Wever "salafistische prediker" weert van Antwerpse Medinabeurs

Vlaams-Belang-kopstukken Anke Van dermeersch, Sam Van Rooy, Filip Dewinter en Tom Van Grieken.
Klaas De Scheirder Vlaams-Belang-kopstukken Anke Van dermeersch, Sam Van Rooy, Filip Dewinter en Tom Van Grieken.
De Antwerpse afdeling van Vlaams Belang vraagt burgemeester Bart De Wever (N-VA) om een lezing van de Nederlandse islamdocent Saoed Khadje op de Medinabeurs in Antwerp Expo zaterdag te verbieden. Khadje is volgens het VB een radicale moslim die als einddoel “de islamisering van onze samenleving” heeft. Opmerkelijk: N-VA beschuldigde Khadje in 2011 zelf al van extremisme.

Antwerps VB-fractieleider Filip Dewinter verspreidde vandaag een open brief aan De Wever met een reeks bezwaren tegen de komst van Khadje. Die richtte het Dar-al-’Ilm Instituut voor Islamstudies op in Nederland en dat heeft volgens Dewinter banden met radicale sprekers en het Saoedische regime.

Toegang weigeren

“Voor de zevende keer wordt de beurs dit weekend georganiseerd en opnieuw mag een zeer radicale spreker langskomen. Dit keer Saoud Khadje, een prediker die in 2011 al eens naar Berchem kwam en waartegen N-VA zich nog verzette”, aldus Dewinter. “De Dar-al-’Ilm is zonder twijfel een bruggenhoofd in West-Europa van de Saoedische sharia”, meent hij. “Door middel van cursussen en congressen maakt Saoed Khadje jonge moslims rijp voor het accepteren van een salafistische lezing van de islam. Khadje schept onder jonge moslims een voedingsbodem voor verregaande segregatie van islamitische gemeenschappen met hun eigen regels en wetten.”

“Ik vind het heel vreemd dat de burgemeester dat nu zomaar toelaat. Wij eisen dan ook dat de toegang van Saoud Khadje geweigerd wordt op basis van het verstoren van de openbare orde.” Vlaams Belang plant zaterdag een protestactie nabij de ingang van Antwerp Expo.

Er worden in deze stad geregeld meningen verkondigd waar ik het niet mee eens ben maar als burgemeester moet ik mij beroepen op de wettelijke instrumenten die ik heb.

Antwerps burgemeester Bart De Wever

Bijkomend advies aan OCAD gevraagd

In 2011 vroeg N-VA’er Jan Van Esbroeck inderdaad nog aan toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) om op te treden tegen een lezing van Khadje in Berchem. Bart De Wever was toen nog geen burgemeester in Antwerpen. Hij laat nu in een reactie weten dat hij zich steeds baseert op het advies van zijn veiligheidsdiensten, dat voorlopig niet negatief is. 

“Er worden in deze stad geregeld meningen verkondigd waar ik het niet mee eens ben maar als burgemeester moet ik mij beroepen op de wettelijke instrumenten die ik heb”, zegt De Wever. “In het verleden heb ik niet geaarzeld om privé-evenementen te verbieden wanneer ze een gevaar vormden voor de openbare orde. Dat is voor deze expo niet het geval. Er is wel bijkomend advies gevraagd aan OCAD en ook de politiediensten zullen aanwezig zijn tijdens het evenement.”

De organisatie van de Medinabeurs is de stigmatisering en het creëren van angst van het Vlaams Belang ondertussen grondig beu. “Khadje komt praten over ondernemen. Hij is geen haatprediker. Wij pikken het niet langer dat het Vlaams Belang angst zaait. Op de beurs vind je de Antwerpse hogescholen, de VDAB, NMBS en zelfs defensie. Dat het Vlaams Belang elders campagne gaat voeren.”

Verkiezingen

Vlaams Belang trapte vandaag verder de laatste rechte lijn van haar Antwerpse verkiezingscampagne af met de start van de mobiele radio-uitzending “Studio Antwerpen” en de presentatie van al haar kandidaten op de Antwerpse lijsten voor de Kamer en het Vlaams Parlement. De “immigratiestop” is het voornaamste programmapunt voor de extreemrechtse partij, herhaalde Dewinter. “Antwerpen mag geen eiland worden dat door de rest van de provincie wordt uitgespuwd vanwege alle problemen die er zijn en de vele centen die nodig zijn om ze aan te pakken”, zei hij.

De laatste gemeenteraadsverkiezingen scoorde het Vlaams Belang 13,9 procent in Antwerpen en voor die score tekent de partij meteen. “Dit moet ons streefdoel zijn,” zegt Dewinter. “Met deze score hebben we vijf zetels in het Vlaams parlement en drie of vier in de kamer.” 

Van Grieken blikte ook al even vooruit op de kiesstrijd. “Een stem voor N-VA is er eigenlijk één voor de sp.a, dat hebben we in Antwerpen onlangs nog gezien”, zei hij. “N-VA zal bovendien slechts een rechts beleid voeren als er ook een sterk Vlaams Belang over waakt.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.