Vlaams Belang verlaat Antwerpse gemeenteraad na uitbrander Bart De Wever om “Je bent hier niet in Marokko”-uitspraak van Sam Van Rooy

Hicham El Mzairh (sp.a) was op dreef, maar kreeg het Vlaams Belang over zich heen.
BELGA Hicham El Mzairh (sp.a) was op dreef, maar kreeg het Vlaams Belang over zich heen.
De Antwerpse gemeenteraad keurde dinsdagavond de meerjarenbegroting voor de komende zes jaar goed. De oppositie stemde wel tegen. Maar het was vooral een incident met het Vlaams Belang dat de avond tekende. ‘Je bent hier niet in Marokko’, riep Sam Van Rooy (VB) tegen Hicham El Mzairh (sp.a) tijdens diens tussenkomst. Bart De Wever (N-VA) noemde die uitroep een schande. Waarna Filip Dewinter en zijn fractie de gemeenteraad uit protest verlieten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De raad begon met een typische De Wever-kwinkslag. Flink wat raadsleden hadden zich ziek afgemeld. “Ik zie vooral bij Groen afwezigen. Ik weet niet hoe dat komt. Is er soms een virus dat enkel voor jullie besmettelijk is?”

Na de replieken van de schepenen maandag kwamen de fractievoorzitters van de drie meerderheids- en de vier oppositiepartijen nog een laatste keer aan het woord. De scherpste tussenkomst kwam van Hicham El Mzairh (sp.a). Hij maakte deze week zijn debuut als fractieleider – na het politieke afscheid van Yasmine Kherbache – en ging er stevig tegenaan. Een jaar geleden wilde hij het bestuursakkoord niet goedkeuren, vandaag is hij enthousiast over het nieuwe college en de sprong die zijn partij heeft gewaagd.

Vooral voor Wouter Van Besien (Groen) had hij een duidelijke boodschap. “We hadden graag met u deze stad bestuurd. De verkiezingsuitslag besliste anders. U koos ervoor om niet mee te doen. En geen strijd te voeren tegen discriminatie en armoede, géén sociale woningen te realiseren, geen fietspaden en geen gezonde maaltijden op school. Dus doet de sp.a dat wél. F*ck de zijlijn (een sneer naar het boek van Groen-topper Kristof Calvo, red.).”

“Zonder wrijving geen glans”

Peter Mertens (PVDA), die maandag de socialisten zwaar had aangepakt, kreeg er ook van langs van El Mzairh. “Voor u zal het nooit genoeg zijn. U wacht op een wereld waar u uw programma alléén kunt uitvoeren.” Zitten we in het college altijd op één lijn? Gelukkig niet, want door wrijving krijg je glans.”

Toen El Mzairh, van Marokkaanse origine, zich tot het Vlaams Belang richtte - de vinger geheven - liep het uit de hand. “Je bent hier niet in Marokko. Doe dat vingertje weg”, reageerde Sam Van Rooy. Filip Dewinter, die ‘de constante beschuldigingen van racisme’ in de raad beu was, hield de zitting voor bekeken na de terechtwijzing van De Wever. 

Druk hoog houden

Wouter Van Besien leek wat geschrokken van de reactie maandag van schepen Tom Meeuws (sp.a), omdat die de relatie met Groen van ‘zoetzuur’ naar ‘zuur’ had zien afglijden. “We onderschrijven de klimaatdoelstellingen van de sp.a-schepen, maar onze inschatting is dat de maatregelen tekortschieten om ze te halen. Wees blij dat er een partner is in de oppositie die de druk hoog houdt.” De kopman van Groen blijft er wel bij dat het meerjarenplan vertrekt vanuit de ideologie van de meerderheidspartijen, omdat ze zich baseren op het bestuursakkoord.

Sam Van Rooy (Vlaams Belang). Hij volgt in januari Filip Dewinter op als fractieleider.
Laenen Sam Van Rooy (Vlaams Belang). Hij volgt in januari Filip Dewinter op als fractieleider.103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mark germanus

  VB heeft gelijk ! De Wever is de neergang van NVA aan het creeren met zijn kritieken,beledigingen enz aan het VB. Houdt zich teveel bezig met de federale politiek,waar hij toch niks aan kan veranderen dan met het besturen van Antwerpen.Hij zal het wel zien bij de volgende verkiezingen!

 • danny janssens

  En die partij zou dus Vlaanderen moeten regeren om nog niet te spreken over deelname in de federale regering. Verstevig dat slot maar van het cordon of het wordt hier zoals Noord Ierland

 • Baldr VanHoek

  VB kleuterklasje dat zich op de eerste rang wil posteren. Veel vorm met weinig constructieve inhoud zelfs na dertig jaar. Politiek voeren is iets meer dan gelijk halen omdat de anderen falen. Wie de toekomst niet kent, kent ook zijn geschiedenis niet. We zitten in een periode dat een nieuw fundament dient bestendigd te worden met het doel waarvoor de overheid dient en dat is niet volksmennerij of wachten op Europa maar investeren in nutsvoorzieningen de grid klaarmaken voor soeveriniteit burgers

 • Erik De Smet

  Vlaams Belang is de Lamkel Zé van de politiek. Inhoudelijk hebben zij op veel punten gelijk maar sommigen hun woordspraak doen al het goede teniet en schaden de partij meer dan ze vooruit helpt. Zonder dat kinderachtig gedoe van VB zouden ze mijn stem wel eens krijgen maar zolang ze deze onnodige “fouten” blijven maken, zal het niets worden. Gelukkig is Van Grieken er nog om mij te laten twijfelen in de goede zin.

 • Jean Portaels

  Dat men eindelijk eens erkent dat het vb de enige partij is die de belangen van onze burgers verdedigt