Vlaams Belang staat in Antwerpen alleen met hoofddoekverbod voor gemeenteraadsleden

Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) ving bot met haar vraag voor een hoofddoekverbod in de gemeenteraad.
Photo News Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) ving bot met haar vraag voor een hoofddoekverbod in de gemeenteraad.
Een amendement van Vlaams Belang op het huishoudelijk reglement van de Antwerpse gemeenteraad is door alle andere partijen weggestemd. Anke Van dermeersch (VB) wilde een hoofddoekverbod. “Uw voorstel is onwettig”, reageerde burgemeester Bart De Wever (N-VA) droog.

Met Yasmia Setta (Groen) en Khadija Chennouf (PVDA) zitten voor het eerst twee vrouwen met hoofddoek in de gemeenteraad. Het discours van Vlaams Belang is bekend: de fundamentalistische islam krijgt steeds meer greep op de stad en de hoofddoek is een uiting van een integratieprobleem. “De islam staat voor de vernietiging van de democratie. Ik vraag daarom geen verbod op andere levensbeschouwelijke tekenen”, stelde Van dermeersch. Toen ze zich een groot voorstander van polemiek en vrije meningsuiting verklaarde, veroorzaakte dat hilariteit op de banken van de linkse oppositie. Maar niemand had er zin in om het woord te vragen.

Volgens De Wever is neutraliteit aan de Antwerpse loketten iets totaal anders dan een verbod op een hoofddoek in de gemeenteraad. “Je kunt geen neutraliteit opleggen aan verkozenen van het volk. Zij zijn per definitie niet neutraal. Het voorstel van Vlaams Belang is onwettig.”
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Ik heb voor mezelf beslist nooit te praten met vrouwen die een hoofddoek dragen. En zo ook niet met hun mannen. Niemand kan me daartoe verplichten. Ze zijn lucht voor mij. Ze zijn onbestaande. Dit is mijn eigen wet.

 • Leo Peeters -Duym

  Natuurlijk kun je van een verkozene des volks geen neutraliteit eisen, maar het dragen van kledingstukken en symbolen die verwijzen naar je politieke of religieuze opvatting kan alleen thuis en op straat (je baard of pijpenkrullen kun je niet thuislaten). Stel je voor: Dewinter met een VB T-shirt aan in de gemeenteraad en katholieke Anke met een 30 cm groot kruis rond haar nek. En achter welke wet verschuilt hypocriet De Wever zich alweer?

 • erik jagers

  Beste Frank Puytjens, de hoofddoek is net een symbool van de onwil tot integratie. Het wijst op het niet gelijkwaardig zijn van mannen en vrouwen. Laat die gelijkwaardigheid nu net één van de fundamenten van onze manier van leven zijn. De Islam staat haaks op onze manier van leven, wil onze manier van leven omver werpen.

 • Gerard ceulemans

  Nog enkele jaren en dan hebben we niks anders meer. Doe zo voort en we zullen ver komen.

 • Jan Verbruggen

  Een van de eerste lessen tijdens mijn dienstplicht: wanneer men ergens binnengaat, hoofddeksel AF. Een elementaire vorm van beleefdheid.