Vlaams Belang: “Schaf LEZ af tijdens coronacrisis”

Illustratiebeeld.
Joel Hoylaerts / Photo News Illustratiebeeld.
Het Vlaams Belang vraagt Antwerpen en Gent om de lage-emissiezones (LEZ) tijdens de coronacrisis op te schorten. “Het gebruik van het openbaar vervoer is een besmettingsrisico. Dwing niemand tram of bus te nemen omdat hun wagen de LEZ niet in mag.”

Het Vlaams Belang pleit er voor om - net zoals in Brussel - tijdens de periode van de coronacrisis de lage-emissiezones op te schorten zodat mensen die met niet-conforme auto’s de zones binnenrijden niet langer beboet worden. “Viroloog Marc Van Ranst bestempelde de tram tijdens deze coronacrisis als ‘horror’. Het gebruik van het openbaar vervoer houdt inderdaad besmettingsrisico’s in”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wilde het openbaar vervoer niet stilleggen omdat veel personen erop aangewezen zijn. Akkoord, maar dwing ook geen mensen het openbaar vervoer te nemen omdat ze een niet-conforme auto hebben.”

Vlaams Belangers Sam Van Rooy en Johan Deckmyn, respectievelijk fractievoorzitter in de Antwerpse en Gentse gemeenteraad steunen de eis. “Ik zal de opschorting van de lage-emissiezone zeker aankaarten bij het Antwerpse stadsbestuur”, aldus Van Rooy. “De LEZ’s werden ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Op dit moment wordt die verbetering ook zonder LEZ gegarandeerd door de forse vermindering van het wagenverkeer, gezien de forse tijdelijke werkloosheid en de beperking inzake toegelaten verplaatsingen.”