Vlaams Belang bezet nieuw asielcentrum Deurne: “Onze stad is vol”

Filip De Winter klimt over de poort van het asielcentrum.
Jan Aelberts Filip De Winter klimt over de poort van het asielcentrum.
Vlaams Belang heeft deze voormiddag het toekomstig asielcentrum in Deurne bezet. Filip De Winter en gemeenteraadslid Sam Van Rooy klommen over de poort en hingen spandoeken op. “We vangen in Antwerpen al meer dan 6.000 erkende vluchtelingen op, onze stad is vol”, zegt De Winter.

Gewapend met ladders en spandoeken trok een delegatie van Vlaams Belang deze voormiddag naar het voormalig klooster op de Herentalsebaan in Deurne. Daar zullen binnenkort zo’n 120 asielzoekers met een handicap en hun families hun intrek nemen. Reden genoeg voor De Winter en co voor een protestactie.

In Antwerpen vangen we al meer dan 6.000 erkende vluchtelingen op en nog eens tienduizenden uitgeprocedeerde en illegale vluchtelingen leven in onze stad. Die kreunt ondertussen onder de vreemdelingenoverlast. In de sociale huisvesting zijn er wachtlijsten van vier tot vijf jaar, het onderwijs heeft plaats tekort en ondertussen wordt dit prachtige gebouw uitbesteed aan Fedasil

Filip De Winter

“De eerste lading asielzoekers zal hier wellicht begin volgende week intrekken”, zegt De Winter. “We vinden dat dat niet kan. In Antwerpen vangen we al meer dan 6.000 erkende vluchtelingen op en nog eens tienduizenden uitgeprocedeerde en illegale vluchtelingen leven in onze stad. Die kreunt ondertussen onder de vreemdelingenoverlast. In de sociale huisvesting zijn er wachtlijsten van vier tot vijf jaar, het onderwijs heeft plaats tekort en ondertussen wordt dit prachtige gebouw uitbesteed aan Fedasil.”

Federale beslissing

Het nieuw asielcentrum beroert al sinds de aankondiging begin april de gemoederen in Deurne. De beslissing kwam er zonder overleg en noch het stadsbestuur, noch de wijk werd op voorhand ingelicht. Ook in de Antwerpse gemeenteraad zorgde de komst voor opschudding toen Vlaams Belang halverwege opstapte. Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA), die zelf op een steenworp van het centrum woont, is het onmogelijk om de komst van het asielcentrum tegen te houden. “Antwerpen vangt al veruit het meeste asielzoekers op van alle steden in Vlaanderen”, zei De Wever daar eerder over. “Maar deze beslissing is federaal genomen en kunnen we als stad niet tegenhouden. Daarnaast gaat het om een privébedrijf dat het voormalig klooster zal verhuren aan Fedasil.”

Is er geen plaats in Gent of Brussel? En dan nog zo’n mooi gebouw. Dat zou perfect kunnen dienen als rusthuis. Daar hebben we een tekort aan. Ondertussen staan er overal kazernes leeg die kunnen omgevormd worden tot asielcentrum. Dit is een politiek spel. Als Maggie Bartje wil pesten, moet zij dat weten. Maar doe dat niet op onze kap, want wij zitten ermee. De Block weet bovendien amper waar Deurne ligt

Eddy Henderickx (81)

Ook de buurt is op een enkeling na ‘not amused’ met de komst van het centrum. “We vangen al genoeg mensen op”, zegt de 81-jarige Eddy Henderickx die tegenover de ingang van het voormalig klooster woont. “Is er geen plaats in Gent of Brussel? En dan nog zo’n mooi gebouw. Dat zou perfect kunnen dienen als rusthuis. Daar hebben we een tekort aan. Ondertussen staan er overal kazernes leeg die kunnen omgevormd worden tot asielcentrum. Dit is een politiek spel. Als Maggie Bartje wil pesten, moet zij dat weten. Maar doe dat niet op onze kap, want wij zitten ermee. De Block weet amper waar Deurne ligt. Ik woon hier al zo’n dertig jaar en dit is altijd een rustige buurt geweest. Wie kan garanderen dat dat zo blijft? En waarom hebben ze ons nooit ingelicht? We blijven achter met vragen, maar hebben niks te zeggen.”

Filip De Winter en gemeenteraadslid Sam Van Rooy.
Jan Aelberts Filip De Winter en gemeenteraadslid Sam Van Rooy.
Met ladders klimmen de Vlaams Belangers over de muren en poorten van het asielcentrum.
Jan Aelberts Met ladders klimmen de Vlaams Belangers over de muren en poorten van het asielcentrum.
Filip De Winter (Vlaams Belang).
Jan Aelberts Filip De Winter (Vlaams Belang).
Ook gemeenteraadslid Sam Van Rooy bezet het asielcentrum.
Jan Aelberts Ook gemeenteraadslid Sam Van Rooy bezet het asielcentrum.
Met ladders klimmen Vlaams Belangers over de muur van het asielcentrum.
Jan Aelberts Met ladders klimmen Vlaams Belangers over de muur van het asielcentrum.
Filip De Winter klimt over de muur.
Jan Aelberts Filip De Winter klimt over de muur.
Vlaams Belang hing spandoeken aan de gevel van het asielcentrum.
Jan Aelberts Vlaams Belang hing spandoeken aan de gevel van het asielcentrum.
Het asielcentrum in Deurne.
Jan Aelberts Het asielcentrum in Deurne.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Desmet

  Franky Puystjens ...... nie neute hé jongen. Zie je niet waarover de actie gaat ?!

 • Hilde De Winter

  Groot gelijk , onze ouderen en mensen met een beperking blijven in de kou staan.

 • LYDIA WILLEKENS HUYGENS

  Hier wachten zoveel gezinnen met een hulpbehoevend kind op een plaatsje, weer een gemiste kans voor ONZE eigen mensen !

 • paul tielens

  paul tielens er staan nog veel kerken leeg en hou u maar vast want na de verkiezingen gaan ze er nog duizenden binnen halen en de belastingen opslaan dan hebben we weer iets voor nog harder te zagen en te klagen ,dat is toch wat wij graag hebben,niet

 • Mario Tersago

  Niet omdat VB hetgeen zegt wat menig antwerpenaar denkt, er zit helaas ook heel veel logica achter. België heeft dringend nood aan kwalitatieve opvang. Zowel voor ouderen als voor mensen met speciale behoeften. Maar naar onze eigen bevolking wordt amper naar omgekeken. Je ziet een duidelijke patroon van plat commercialisme bij de politiek (zoals Telenet), de nieuwe mensen krijgen veel meer dan de mensen die reeds een decenium hiervoor afdragen.