Visgevel moet toch niet worden overschilderd na gunstig advies van commissie

De kleurrijke visgevel in de Sint-Elisabethstraat mag blijven
Klaas De Scheirder De kleurrijke visgevel in de Sint-Elisabethstraat mag blijven
Begin dit jaar ontstond er commotie toen de kleurrijke visgevel in de Sint-Elisabethstraat dreigde te verdwijnen omdat de stad de omgevingsvergunning weigerde. Maar goed nieuws: nu keurde de stad de nieuwe aanvraag  wel goed. 

In januari van dit jaar was er heel wat te doen over een streetartwerk op de gevel van een woning in de Sint-Elisabethstraat. De bewoonster van het huis wilde de gevel laten regulariseren maar kwam van een kale reis thuis. De stad weigerde de omgevingsvergunning en de vis dreigde te moeten worden overgeschilderd. “Navraag leert dat niet de correcte procedure werd gevolgd voor de aanvraag waardoor een weigering de enige optie was. Het betreft hier een voorbeeld van street art, waarvoor onder bepaalde voorwaarden wel degelijk toelating kan gegeven worden. Alleen is een en ander een artistieke afweging en moet dit aan een commissie voorgelegd worden”, zei schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder toen. 

Goedgekeurd

De betrokken bewoners dienden daarom een nieuwe aanvraag in en die werd vrijdag goedgekeurd door de commissie Street Art.“De vis is vandaag een icoon geworden van de hele buurt en zo oordeelde ook de commissie. Met het college gaven we vandaag definitief groen licht voor de vergunning. Goed nieuws dus voor de vis”, zegt Annick De Ridder.

Bewoonster Katleen Linders reageert erg gelukkig maar is vooral opgelucht. “Is het echt? Mag hij blijven? Dat is goed nieuws. Ik wist het nog niet maar dat doet er niet toe”, vertelt ze. “De vis siert nu al anderhalf jaar de straat en is voor velen een herkenningspunt geworden. Nog altijd zie ik heel wat mensen die een foto nemen. Het zou zonde zijn geweest moest die in het grijs overschilderd moeten worden.” 

Daarmee is de saga rond de vis definitief afgerond en zal de vis de Sint-Elisabethstraat ook de komende jaren dat tikkeltje meer kleur geven. 

De kleurrijke visgevel in de Sint-Elisabethstraat mag blijven
Klaas De Scheirder De kleurrijke visgevel in de Sint-Elisabethstraat mag blijvenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.