Vijver Stadspark staat al jaar droog

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ANTWERPEN

De 'vijver' in het Stadspark staat bijna helemaal vol met groen.
De Freine De 'vijver' in het Stadspark staat bijna helemaal vol met groen.
De werken aan de Leien en lange droge periodes hebben de vijver van het Stadspark leeggezogen.Maar er is hoop: zowel het college als de oppositie heeft plannen op tafel gelegd die de vijver in volle glorie moeten herstellen. Kunnen ze elkaar vinden?

Het college heeft met Aquafin en Water-link aan een Waterplan gewerkt. "Daaruit komt het idee om grondwater van Den Bell naar het Stadspark te voeren", zegt bevoegd schepen Ludo Van Campenhout (N-VA). "Onder Den Bell pompen we nu nog dagelijks 240.000 liter weg. Dan blijft het gebouw recht. Volgens onze experten zou die hoeveelheid een enorm verschil maken voor de Stadsparkvijver. Binnen het jaar kunnen we leidingen doortrekken. Trouwens: nu al leiden we hemelwater van de Charlottalei en de Quinten Matsyslei naar het park."

Welles-nietesspel

Van Campenhout wil niet weten van een politiek welles-nietesspel. "Iedereen moet met open geest kijken. Het voorstel van sp.a om water uit de Schijn via een spooraquaduct aan te voeren, hebben we al onderzocht. Uit de eerste nota's blijkt dat het prijskaartje dubbel zo hoog zou liggen als het voorstel-Den Bell. Het zou ook een stuk langer duren om het te realiseren. In ons Waterplan zetten we in op meer retourbemaling (weggepompt water weer in de grond brengen, red.) en tuinstraten. We gaan ook verspreid over de stad slimme regenmeters plaatsen, waardoor we permanent zicht hebben op de neerslag."


"Er is één eenvoudige oplossing: het Stadspark opnieuw verbinden met het Schijn", stelt Yasmine Kherbache (sp.a), lijstduwer op de gemeenteraadslijst. Het idee komt van een collectief van architecten en kunstenaars, met input van experten. "Nu pompt men zelfs op een hete dag aan Schijnpoort 50 miljoen liter zoet water naar de Schelde. Gebruik een gedeelte daarvan voor de vijver in het park. Een buis van 15 centimeter doorsnee kan het water via de hogergelegen spoorlijn aanvoeren. Enkel vanaf de Jacob Jacobsstraat moet je 400 meter ondergronds gaan. De voordelen zijn groot: de vijver kan opnieuw evolueren naar een diepte van 2 meter en helpt mee de structurele daling van het grondwater tegen te gaan. Van daaruit kun je een netwerk aanleggen naar andere parken en fonteinen in de stad. Duur? In elk geval veel goedkoper dan de ontdubbeling van de riolering waar de stad over spreekt." Kherbache erkent dat het opvangen van regenwater en retourbemaling (onder meer aan Den Bell, red.) belangrijk zijn.


"Dat is zo voor heel Vlaanderen. Maar het is onvoldoende om het Stadspark en de vijver te redden. Met de opvang van regenwater en toevoer van grondwater zou de vijver op termijn in het beste geval slechts 31 centimeter diep zijn en blijf je kampen met schommelingen. Wij willen het park in zijn oorspronkelijke glorie herstellen. Ik heb inmiddels alle partijen uitgenodigd om nu meteen tot actie over te gaan. Hoe langer we wachten, hoe groter de schade." (PHT)