Vijf zwaarste momenten uit 36-jarige carrière

Tom Impens

21 september 1990: gekantelde treinwagon in Mariaburg

Een treinwagon met 20 ton van het chemisch product dymetyleter ontspoort naast de wijk Mariaburg in Ekeren. "Ik was wachtofficier en kreeg de oproep om halfvier 's morgens binnen. Een uur waarop tweeduizend bewoners rustig liggen te slapen naast een tikkende tijdbom. Een klep kon elk moment losschieten en de boel doen ontploffen. Daar zijn we door het oog van de naald gekropen."

kos

9 september 1995: Brand in raffinaderij Fina

Een lichte ontploffing in een kraaktoren veroorzaakt een enorme brand bij de Fina-raffinaderij aan de Scheldelaan in de Antwerpse haven. Vijf arbeiders raken gewond, van wie twee zeer ernstig. "Zo'n enorme vuurhaard en hitte heb ik in heel mijn carrière maar één keer meegemaakt."

2 mei 2002: Pompier sterft in brand

Eén dag nadat Chris Addiers aantreedt als korpschef van de brandweer Antwerpen, is er een bedrijfsbrand bij Gyproc in Wijnegem. "Bij het bevel "terugtrekken" raken wij twee man kwijt. Eén pompier komt langs een zijdeur net op tijd naar buiten. Alleen François Wouters (49) vindt de uitgang niet. Wij willen met zijn allen één keer zijn naam schreeuwen zodat hij op het geluid kan afkomen. Net op dat moment stort gebouw in. Çois sterft op vijf meter van de zijdeur.

4 maart 2004: Broom-ramp in haven

Aan de Luithagen kantelt een vrachtwagen geladen met het levensgevaarlijke broom. De uiterst giftige gaswolk verspreidt zich boven de Antwerpse haven. 120 mensen raken geïntoxiceerd. "Hier zijn we goed weggekomen."

27 sept 2011: Dodelijk ongeval met glijpaal

Sergeant Paul Van der Haeghen (57) begeleidt een klas in de kazerne. Een kindje laat zijn invulbundel in het gat van de glijpaal vallen, Paul gaat het blad een verdieping lager oppikken, stopt de bundel tussen zijn lippen, schuift naar beneden. Door de snelheid waaien de papieren voor zijn gezicht en ziet hij de garagevloer te laat. Hij smakt op de grond en overlijdt aan een hersenbloeding. (PLA)