Viespeuk wil borstenfoto’s “voor poster tegen kanker”

Vrouwen benaderd via Facebook in naam van vzw Benetiet

De vzw Benetiet, een organisatie die opkomt voor vrouwen met borstkanker, waarschuwt voor berichten op Facebook Messenger waarin vrouwen wordt gevraagd om foto’s van hun borsten door te sturen, zogezegd voor een nieuwe postercampagne. Al minstens drie Vlaamse vrouwen kregen recent zulke berichtjes van iemand die zich uitgeeft als een fotografe die zogezegd meewerkt aan een nieuwe campagne van Benetiet. “De vzw Benetiet bestaat niet meer en we zijn helemaal niet bezig met een nieuwe campagne”, zegt oprichtster Yamina Krossa, die klacht indiende bij de politie. 

Sandy Lievens
Het verhaal: Sandy Lievens werd gecontacteerd via Facebook messenger door iemand die zich uitgaf als een fotografe die in opdracht van de vzw Benetiet een poster zou gaan maken van 100 Vlaamse vrouwen die hun borsten tonen. Dit zogezegd om de vzw Benetiet, ( een vzw die ijvert voor terugbetaling van borstreconstructies na borstamputatie door kanker), nieuw leven in te blazen. Daar klopt echter niets van, zo zegt Yamina Krossa, oprichtster van Benetiet. Zij diende klacht in bij de politie en roept, samen met Sandy, alle vrouwen die een dergelijk bericht of mail kregen, op om dit te melden bij Benetiet of de politie
Copyright Photonews
Photonews Sandy Lievens Het verhaal: Sandy Lievens werd gecontacteerd via Facebook messenger door iemand die zich uitgaf als een fotografe die in opdracht van de vzw Benetiet een poster zou gaan maken van 100 Vlaamse vrouwen die hun borsten tonen. Dit zogezegd om de vzw Benetiet, ( een vzw die ijvert voor terugbetaling van borstreconstructies na borstamputatie door kanker), nieuw leven in te blazen. Daar klopt echter niets van, zo zegt Yamina Krossa, oprichtster van Benetiet. Zij diende klacht in bij de politie en roept, samen met Sandy, alle vrouwen die een dergelijk bericht of mail kregen, op om dit te melden bij Benetiet of de politie Copyright Photonews

Minstens drie vrouwen tussen 25 en 30 jaar oud kregen al berichtjes via social media van iemand die zich voorstelt als fotografe en vraagt om mee te werken aan een nieuwe campagne van Benetiet. “Ik werd op 31 oktober gecontacteerd via Messenger door iemand die zich uitgeeft voor een fotografe”, vertelt Sandy Lievens uit Mol. “Daarin werd ik gevraagd om foto’s van mijn borsten te laten maken, voor een nieuwe poster van Benetiet vzw. Op die poster zouden 100 Vlaamse vrouwen hun borsten tonen, zonder hun gelaat weliswaar”.

Sandy gaf aan dat ze daarvoor teveel schroom had en dat ze dat niet zag zitten, maar de ‘fotografe’ liet zich daardoor niet van de wijs brengen. “Ze bleef maar berichtjes sturen om me te overtuigen. Uiteindelijk kreeg ze me bijna zover. Mijn moeder had ook borstkanker gehad en door daar op in te spelen begon ik te twijfelen”. Maar de fotografe zei dat ze moeilijk bij iedereen thuis foto’s kon komen maken wegens “veel te omslachtig” en dat Sandy daarom best zelf foto’s van haar borsten kon doorsturen. “Dat vond ik toch heel vreemd en ik vroeg raad aan een vriendin. Die vertelde me dat de vzw Benetiet niet meer bestaat en nadat we contact opnamen met Yamina Krossa, oprichter van de vzw, bleek er ook helemaal geen nieuwe campagne op til. Ik heb gelukkig niets doorgestuurd, maar ik kreeg er echt een heel ‘vies’ gevoel bij. Het profiel werd intussen offline gehaald, maar via Messenger blijft die persoon me bestoken met berichtjes. Ik wil echt dat dit stopt”.

Yamina Krossa hielp via haar vzw Benetiet tal van lotgenotes.
Foto Laenen Yamina Krossa hielp via haar vzw Benetiet tal van lotgenotes.

“We willen iedereen waarschuwen om dit soort nepberichtjes onmiddellijk door te geven aan ons of aan de lokale politie. De vzw Benetiet bestaat niet meer en we hebben helemaal geen plannen voor een nieuwe campagne”, zegt Yamina Krossa, oprichter van Benetiet. “Wij contacteerden vrouwen trouwens altijd rechtstreeks en niet via fotografen. Ik heb al klacht ingediend bij de politie en die onderzoekt de zaak. Die vermoedt dat dit het werk is van een man. Niet enkel wordt de goede naam van onze vzw besmeurd door deze viespeuk, er is mogelijk ook sprake van inbreuken op de privacy van deze of andere vrouwen”.

Mogelijk is de viespeuk al veel langer aan de gang, de West-Vlaamse Melissa Verhaeghe werd al in 2016 gecontacteerd door hetzelfde profiel. “Toen stelde die persoon zich voor als een freelance fotografe die een naaktshoot wilde houden voor een eindejaarscampagne van een Brugse chocolatier”, zegt Melissa. “Nu kreeg ik ineens de vraag om mee te werken aan een campagne van Benetiet. Omdat die fotografe ineens haar naam veranderd had van Stacey naar Cindy en daar geen zinnige uitleg voor had, rook ik onraad. Ook twee vriendinnen van mij kregen dezelfde vraag, ik vermoed dat er tientallen, misschien wel honderden vrouwen berichtjes kregen”.

Het Facebookprofiel waarmee de drie vrouwen gecontacteerd werden, bleek nep, maar de gebruikte naam en profielfoto is wel van een echte Nederlandse fotografe. “Ik werd gisteren op de hoogte gesteld dat iemand in mijn naam berichtjes stuurt naar Vlaamse vrouwen. Ik viel helemaal uit de lucht”, zegt fotografe Cindy Willems. “Hij bleek een oude profielfoto van mij gebruikt te hebben. Daar schrok ik al van, maar blijkbaar gebruikte hij ook mijn bedrijfspagina om vrouwen te overtuigen. Dat hij dan nog eens op het gemoed van die vrouwen inspeelt door een organisatie die strijdt voor vrouwen met borstkanker te misbruiken, is gewoon smerig. Ik hoop dat ze die persoon snel vatten en ga zelf ook klacht indienen”.  
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joseph Van Gool

  Ja als het op facebook staat dan is het waar he, zo denken de meeste er toch over, maar wanneer gaat men wakker worden en terug normaal leven in plaats van op facebook te leven.

 • paul keyzer

  Welke zottin zou nu foto's van haar borsten opsturen naar iemand????

 • Jos Plessers

  Haal toch gewoon een foto van internet met borsten en stuur die door.De "fotografe"weet toch niet van wie de borsten zijn

 • Fred Fourgon

  Wat een ONNOZELHEDEN toch? Een foto van je borsten opsturen? Goed gek moet je zijn om te weten dat je dat niet moet doen ZONDER dat het in de gazetten afgeraden wordt. Arme arme media.