Vier voetbalvelden lang: grootste containerschip ter wereld op weg naar Antwerpen

de HMM Algeciras
Axel Heimken/dpa de HMM Algeciras
Het grootste containerschip ter wereld, de HMM Algeciras, heeft woensdag na een driedaagse stop de haven van Hamburg verlaten. Het nieuwe megavrachtschip trok er heel wat kijklustigen en heeft nu koers gezet naar de haven van Antwerpen.

Zondag had het schip zowat 8.500 containers of 13.600 TEU (standaardcontainers) geladen en gelost. De HMM Algeciras is het nieuwe vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse rederij HMM. Aan boord van de containerreus zijn 23 bemanningsleden. Het schip is 400 meter lang en 61 meter breed. De oppervlakte kan vergelijken met vier voetbalvelden.

Rond 20 uur donderdagavond zal het 400 meter lange en 61 meter brede schip aanmeren bij de Noordzee Terminal van PSA Antwerp. Tijdens zijn verblijf zullen volgens de huidige planning 6.659 containers behandeld worden: 1.748 containers worden gelost en 4.911 containers worden geladen. Dat is een record voor één enkel bezoek aan de Noordzee Terminal, zegt de uitbater. Voor de behandeling worden de grootste kranen van PSA Antwerp ingezet. Deze toestellen zijn meer dan 50 meter hoog en hebben een reikwijdte van 26 containers.

“Dankzij al onze medewerkers zijn we tijdens de coronacrisis 100 procent operationeel gebleven en hebben we onze klanten en partners steeds dezelfde service kunnen blijven verlenen”, zegt managing director Jan Van Mossevelde. “We zijn trots om, ook in deze uitdagende tijden, het grootste containerschip ter wereld te ontvangen en daarbij een volumerecord op de Noordzee Terminal neer te zetten.”

Het Antwerpse Havenbedrijf verlootte maandag drie exclusieve rondvaarten rond het recordschip. Die gaan vrijdag door. Als alles volgens schema verloopt, zal de HMM Algeciras zaterdagochtend weer vertrekken richting Londen.