Vier op vijf Antwerpenaren zijn tegen LEZ: “Pure geldklopperij”

LEZ
Joel Hoylaerts / Photo News LEZ
Van de 290 Antwerpenaren die de vraag kregen of ze voor of tegen de lage-emissiezone (LEZ) is, stemde 81% tegen. Slechts 19 procent zegt voorstander te zijn. Dat blijkt uit een Facebookpoll van Het Laatste Nieuws Antwerpen. Tegenstanders noemen het vooral “geldklopperij”.

Het resultaat van de stemming is zeker niet significant voor heel Antwerpen. Daarom namen te weinig mensen deel aan de enquête. De vraag was eenvoudig: ben je voor of tegen de LEZ? 290 Antwerpenaars beantwoordden de vraag. 235 mensen, of 81 procent, zegt tegen de LEZ te zijn. Slechts 55 mensen gaven aan voor de lageemissiezone te zijn. 

Mensen die tegenstemmen noemen de zone vooral “geldklopperij”. Vooral het gegeven dat als je betaalt, je wel gewoon binnen mag met een vervuilende wagen, zint de tegenstemmer niet. Iemand anders ziet het nut er niet van in als men wel gewoon rond de stad mag blijven rijden met vervuilende wagens. Omdat politiekers denken, dat het een soort van magische onzichtbare mantel is die de gassen gaan tegen houden. Er rijden nog altijd camions rond in de stad, en dan zijn er nog altijd uitlaatgassen van multinationals”, klinkt het.

Strengere regels

Vanaf 1 januari 2020 moeten voertuigen aan een hogere euronorm voldoen om de LEZ in te rijden. Vanaf dan moeten dieselvoertuigen minstens euronorm 5 hebben. Voertuigen op benzine, LPG of aardgas moeten dan minstens euronorm 2 hebben.

Let op: een dieselvoertuig met euronorm 4 dat uitgerust is met een roetfilter wordt niet gelijkgesteld met een euronorm 5. Enkel voertuigen met een euronorm 5 zijn vanaf 2020 nog toegelaten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.