VIDEO. Grote brandoefening in WATT-toren: 400 mensen snel geëvacueerd

De brandweer was na goed vijf minuten ter plaatse.
Laenen De brandweer was na goed vijf minuten ter plaatse.
Vierhonderd mensen zijn vrijdag een half uur uit de WATT-toren aan het Albertpark geëvacueerd. Het ging om een stevige brandoefening in het vroegere Electrabelgebouw. Normaal moest een ‘gewonde’ via een brandladder van 50 meter hoog naar beneden worden gehaald. Maar die hoogwerker werd op dat moment ingezet in de haven.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Precies om 10 uur ’s ochtends loeide het brandalarm in de recent gerenoveerde toren, waar een pak start-ups bij elkaar zitten. Volgens het scenario was er brand ontstaan op de twaalfde verdieping, bij OSAR Architects. “We wilden uitzoeken hoe we de brandveiligheid van het gebouw nog kunnen verbeteren”, vertelt Eric Wauters van de syndicus, Groep Hugo Ceusters. “Vorig jaar maakten we al eens mee dat bouwpuin op de vierde verdieping spontaan vuur vatte. We hebben nochtans zwaar geïnvesteerd in brandveiligheid met een zeer moderne brandcentrale, brandschotten in de ondergrondse parking en een rook-warmte-installatie.”

De evacuatie verliep vlot. Iedereen moest naar het Albertpark aan de overzijde. “Onze Whatsapp-groep ’BRAND’ werkte perfect. Toch bleef er nog te veel volk vlak voor de toren hangen”, stelde Wauters vast. De brandweer was na zes minuten ter plaatse en rolde 240 meter brandslang in het gebouw uit. Bedoeling was om te testen of er voldoende waterdruk op de bovenste verdieping was. De brandweer bekijkt nu waar nog moet worden bijgestuurd in het gebouw.

Na 35 minuten mocht iedereen weer naar kantoor.

De medewerkers van de WATT-toren moesten zo snel mogelijk naar de afgesproken verzamelplek in het Albertpark.
Laenen De medewerkers van de WATT-toren moesten zo snel mogelijk naar de afgesproken verzamelplek in het Albertpark.
Veiligheidscoörinatoren leidden de evacuatie in goede banen.
Laenen Veiligheidscoörinatoren leidden de evacuatie in goede banen.
Brandweerlieden sloten de brandslangen meteen aan op straat.
Laenen Brandweerlieden sloten de brandslangen meteen aan op straat.
Personeel van de bedrijven in de WATT-toren maakte zich snel uit de voeten.
Laenen Personeel van de bedrijven in de WATT-toren maakte zich snel uit de voeten.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.