VIDEO. Antwerpse politie reageert op hardhandige arrestatie van minderjarige

Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is hoe de Antwerpse politie een minderjarige maandag hardhandig arresteerde. De politie reageert nu dat de jongeman zich weerspannig gedroeg en een politie-interventie blokkeerde. “Hij mocht beschikken nadat zijn ouders hem kwamen afhalen op het bureau. Hij werd even meegenomen voor weerspannigheid en verstoren van de openbare orde.”

Op de beelden is te zien hoe verschillende inspecteurs van de lokale politie een jongeman tegen de grond drukken en hem in bedwang houden. De maker van de beelden en andere omstaanders uiten veel onbegrip over het optreden van de politie. Er wordt onder andere geroepen dat de jongen maar veertien jaar oud is en omstaanders vragen zich af “of hij een dier is?”. Op de beelden reageert één van de inspecteurs dat de jongeman zich als eerste agressief opstelde. De maker van de beelden wordt nog aangemaand zijn identiteitskaart af te geven.

“Zoals steeds bij dat soort filmpjes zijn er twee kanten aan het verhaal”, reageert politiewoordvoerder Willem Migom. “Onze diensten werden maandagnamiddag opgeroepen naar de overdekte passage aan de Jules Bordetstraat in het Groen Kwartier, een gekende overlastplaats. Jongeren zouden er met drugs bezig geweest zijn. Toen we arriveerden zette een groep jongeren het op een lopen in verschillende richtingen. Dat wekte niet meteen vertrouwen dus gingen onze collega’s in de achtervolging. Een jongen van vijftien jaar kon staande gehouden worden.”

“Daarop gaf hij één van onze collega’s een fikse duw waarbij hij ten val kwam zodat de jongere terug kon gaan lopen. Hij werd opnieuw gevat door onze inspecteurs die hem overmeesterd en geboeid hebben, omdat hij al bewezen had zich erg agressief te gedragen. De politie zette de vijftienjarige in de combi en wilde de scène verlaten, maar het voertuig werd tegengehouden door omstaanders.”

Eén van die omstaanders, een veertienjarige jongen, bleef zich verzetten tegen het bevel van de politie en werd ook overmeesterd. Het is van die arrestatie dat de beelden gemaakt zijn, en niet van de arrestatie van de vijftienjarige zoals eerst gedacht.

“Beiden hadden geen drugs op zak”, benadrukt de politie. “Na enkele uren in de jeugdcel op de Noorderlaan werden ze opgehaald door hun ouders. Ze mogen zich wel nog aan een proces-verbaal verwachten voor weerspannigheid en verstoring van de openbare orde.” De vijftienjarige kreeg ook smaad aan zijn been, want hij zou in de combi nog stevige bedreigingen geuit hebben naar de politie.

Antwerpse politie reageert op arrestatie
social Antwerpse politie reageert op arrestatie52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lena Lenski

  Het feit dat volwassenen zo met minderjarigen omgaan is onrespectvol en zeer kinderachtig. Deze jongen heeft 4 uur in de jeugdcel moeten zitten zonder dat zijn ouders verwittigd zijn geweest. Ik ken de jongen persoonlijk en dit is niet hoe hij zich zou gedragen. Er wordt in dit artikel alleen maar uit 1 perspectief gesproken, maar zo kan je geen echt artikel maken, want dan is je artikel subjectief. Alle kanten van het verhaal zijn belangrijk... dit is onterecht!

 • Joseline Wyns

  Marco Debart: super dat jij in het filmpje het gebrek aan manieren en respect ziet van de 14-jarige jongen. Ik zie niks anders dan dat hij op de grond ligt en geboeid wordt. Ik hoor hem niks zeggen en zie hem niks doen. Aan anderen die hier reageren: lees het artikel goed! Hij is niet gaan vluchten,maar verhinderde de politie om weg te rijden en was niet in het bezit van drugs. Ik ga mij voor de rest niet uitspreken over het gebeurde,want enkel omstaanders en politie weten wat er aan vooraf ging

 • Steven Moens

  Of je 14 of 41 bent maakt niet uit. Jouw gedrag bepaalt hoe de politieagent zich gedraagt. Als je denkt dat 14 jarigen niet agressief en gewelddadig kunnen berg je maar beter snel je illusies op. De andere kant van de medaille is natuurlijk een politieagent die over de schreef gaat wat ook een crimineel feit is. Wat ik echter zelden of nooit klakkeloos ga geloven is een selectief fragment beeld materiaal op sociale media zonder enige informatie over de oorsprong.

 • Nicolas Ivanov

  14 of niet, weerspannig zijn en uitdagen verdient een paar slagen met de matrak. Je zou zo de rijkswacht weer terugwillen.

 • mark germanus

  Spijtig dat de dienstplicht niet meer bestaat, op zijn minst zouden die kereltjes het nog eens ingetimmerd krijgen van leren beleefd te zijn, respect te hebben voor ouders en politie. Nu, zijn het vijgen ,kunnen alleen met velen tegelijk tegen de politie,maar alleen zijn ze niks waard.Zie maar naar de schoolresultaten en hoeveel er géén diploma behalen.Gewoon te stom !