Verwarde veertiger kopieert zuuraanval

Twee jongemannen op Kiel lopen brandwonden op

Een allochtone veertiger heeft op het Kiel twee jongemannen met zoutzuur aangevallen. Wat de man bezielde, is onduidelijk. Hij maakte een heel verwarde indruk en was dronken. De verdachte is opgepakt. Zijn slachtoffers kenden hem van ziens. Vermoedelijk gaat het hier om copycat-gedrag. De dader heeft zijn inspiratie gehaald bij de Nederlandse afperser die Marina Tijssen bij winkelketen Delhaize met zoutzuur aanviel.

Getuigen van de nieuwe zuuraanvallen zijn er niet en daarom houdt het Antwerpse parket nog een slag om de arm over de juiste toedracht. De politie werd zondagochtend gealarmeerd vanuit het ziekenhuis. Daar hadden zich op korte tijd twee jongemannen aangeboden met brandwonden. De ene man was oppervlakkig verbrand in zijn nek, de andere man had ernstigere brandwonden in zijn aangezicht. Volgens de dokters waren de wonden veroorzaakt door een fysiek contact met een zuur, vermoedelijk zoutzuur.


"De twee mannen hebben verklaard dat zij tussen 3 en 5 uur zondagochtend elk afzonderlijk zijn aangevallen op de hoek van de Van Halmalestraat en de Sint-Bernardsesteenweg", zegt woordvoerder Ken Witpas van het Antwerpse parket. "Een man dook uit het niets op met een potje in de hand. Hij trachtte de inhoud van het potje over de slachtoffers te gooien. Zij hebben zich verweerd en zijn kunnen ontkomen aan hun belager."


Nu blijkt dat een eerste slachtoffer aanvankelijk niet doorhad dat er toch een beetje zoutzuur op hem was terechtgekomen. De man (21) probeerde het poeder eerst thuis weg te wassen. Toen hij een branderig gevoel in zijn nek kreeg, besloot hij toch maar naar het ziekenhuis te gaan. Daar werd hij doorverwezen naar de afdeling Brandwonden van het Stuivenbergziekenhuis.


Kort na hem werd een tweede man (20) binnengebracht. Hij had het poeder in zijn gezicht gekregen en liep daardoor ernstigere brandwonden op. Volgens de wetsdokter duurt het minstens twee weken voor die verwondingen zijn geheeld. Het blijft echter afwachten. De kans bestaat dat er blijvende littekens zijn.

Chocopot

De politie kwam zondagochtend naar het bewuste kruispunt op de Van Halmalestraat voor verder onderzoek. De brandweer ruimde het poeder dat op de stoep was achtergebleven op met zand. In de goot vonden agenten een lege chocopot terug waarin duidelijk nog sporen van zoutzuur aanwezig waren.

Rare man

De mensen in de buurt schrokken wel toen zij het voorval gisteren via VTM Nieuws vernamen. "Ik weet wie die dader is. Nogal een rare man die al vaker problemen heeft gehad met de politie", vertelt een winkelier uit de buurt. De dader woont vlak bij de plaats waar hij met zoutzuur gooide. Bovendien waren de twee slachtoffers geen onbekenden voor hem. Tijdens hun ondervraging konden de twee onmiddellijk zeggen wie de dader was omdat zij hem al vaker op straat waren tegengekomen. Hij werd zondagmiddag gearresteerd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter.


"De onderzoeksrechter ziet voldoende aanwijzingen om de verdachte voorlopig verder aan te houden onder verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met verzwarende omstandigheden", zegt parketwoordvoerder Witpas. "De verdachte ontkent zelf niet dat hij in de buurt was en dat hij in het bezit is geweest van het zoutzuur. Maar hij ontkent wél dat hij brandwonden bij de twee slachtoffers zou veroorzaakt hebben. Het verdere onderzoek zal moeten uitwijzen wat er aan de aanval met het zoutzuur is voorafgegaan."