Verrassing! Tweede flamingokuiken kruipt uit ‘nepei’ in Antwerpse Zoo

Pasen is al even voorbij, maar in de Zoo van Antwerpen hebben ze toch nog hét verrassingsei van het jaar gevonden. Zonder dat iemand het wist, heeft pasgeboren flamingokuiken Umi een broertje of een zusje gekregen. Het kreeg de naam Ubi. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt verzorgster Heidi Van Soest.

De flamingo’s zijn een van de signatuurdieren in de Zoo. De rozige ooievaarachtigen waren altijd de eerste dieren die je als bezoeker tegenkwam. Het nieuwe plein aan de ingang is ook naar hen genoemd, net als het aanpalende restaurant. En nu hebben de Cubaanse flamingo’s ook nog eens voor een onverwacht geschenk gezorgd. Wat meer is: mannetjes en vrouwtjes doen niet aan discriminatie. Ze gaan afwisselend op een ei zitten broeden. Hoe ze de verzorgers een neus hebben gezet, legt Heidi Van Soest uit.

“Twee weken geleden kipte Umi uit het ei. We beslisten de flamingogroep daarna wat rust te gunnen omdat de ‘pa en ma’ van Umi zeer nerveus zijn. Vorig jaar lieten ze al eens een paar keer een ‘nepei’ (van kalk, om broedzorg te stimuleren, red.) in de steek. Daardoor gebeurden er even geen nestinspecties. We dachten dat een ander koppel op een nepei zat. Maar dat draaide dus anders uit. Er zat wél een kuiken in.”

Fragiel

Het jong kipte helemaal zelfstandig uit en trok de aandacht van de verzorgers met zijn karakteristiek piepgeluid. “Ons hart ging sneller slaan bij deze ontdekking”, vertelt Heidi. “Nooit meegemaakt. We hebben het kuiken Ubi gedoopt, wat ‘hart’ betekent. Umi staat voor ‘leven’.”

Flamingo-eieren zijn fragiel. Telkens de ouders van hun nest komen, houdt dat een risico in. Om te vermijden dat ze breken, worden de eieren in de broedmachine gelegd.

Voor de ouders is Ubi hun eerste kuiken. Ze trekken de kleine, grijze pluizenbol al goed mee in de groep. Van Soest: “En die groep gaat nog groeien. We hebben nu twee koppels die hun jongen grootbrengen. Er is veel veranderd bij de flamingo’s. We gaan zo aan uitwisseling kunnen doen met andere dierentuinen.”

Bezoekers kunnen trouwens Umi al goed onderscheiden van het jongeren broertje (óf zusje) Ubi. Umi heeft na twee weken al grijze pootjes, Ubi heeft er nog roze. Hoe dan ook: niet te missen aan het Flamingoplein.

Onlangs werd Umi (foto) geboren. Niemand wist dat het jong nog een broertje of zusje zou krijgen.
Jonas Verhulst Onlangs werd Umi (foto) geboren. Niemand wist dat het jong nog een broertje of zusje zou krijgen.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Denise Smeyers

    Een geweldige dierentuin bedankt aan alle verzorgers en werklieden van deze prachtige tuin

  • Francois stras

    leuk hé ,super ............

  • Marianne Van den Lemmer

    Wat een schéétje! Meer van dat, en minder mensen.