Vernieuwde Boekenbeurs lokt minder bezoekers

Het werd druk op de laatste dag Boekenbeurs maar niet zo druk als vorig jaar
Klaas De Scheirder Het werd druk op de laatste dag Boekenbeurs maar niet zo druk als vorig jaar
De Boekenbeurs heeft de editie van dit jaar afgesloten met 137.708 bezoekers, oftewel 4.700 minder dan vorig jaar. De organisatoren willen onderzoeken hoe dat komt, maar vooral ook de ingezette vernieuwing verder uitrollen. Zo zou men volgend jaar graag twee internationale publiekstrekkers, genre J.K. Rowling, lokken.

“We hadden bij de start van deze editie tot 150.000 bezoekers verwacht, maar dat is dus niet gebeurd”, zegt Alexis Dragonetti, bestuurder van Boek.be. “Traditioneel is 11 november de beste dag van de hele beurs, maar dat bleek dit jaar niet zo te zijn. Nu was 2 november met 18.161 bezoekers de beste dag. We gaan nu onderzoeken waar die daling van het aantal bezoekers vandaan komt. Mogelijk hebben de vele herdenkingen rond Wapenstilstand en het weer een rol gespeeld.” De Eerste Wereldoorlog kreeg overigens op de beurs zelf ook aandacht. Zo was er zondag om 11 uur één minuut stilte, voorafgegaan door drie trompetisten die The Last Post bliezen.

Aan de ‘beleving’ — tegenwoordig het modewoord voor alle grote events — kan het in elk geval niet gelegen hebben. Zo waren er dit jaar 500 standactiviteiten, 380 optredens op de podia en in de showkeuken, en 2.100 signeersessies. Dragonetti gelooft ook niet dat de door Pieter Aspe veroorzaakte commotie rond de inkomprijs mensen thuisgehouden heeft. “De vraag over de inkomprijs staat al langer dan dit jaar op de agenda”, klinkt het. “Maar dat wil niet zeggen dat we die vraag niet moeten stellen. Volgend jaar zullen vier studenten voor hun masterproef ook een grote bevraging houden bij de bezoekers van de beurs.”

Volgend jaar wil de beurs nog meer inzetten op de jeugd.
Klaas De Scheirder Volgend jaar wil de beurs nog meer inzetten op de jeugd.

De uitgevers moeten hun rekening nog maken, maar daar vielen alvast tevreden geluiden te noteren. “Qua verkoop was het voor ons een zeer goede beurs”, valt bij Standaard Uitgeverij te horen. “Vooral dan dankzij enkele zeer succesvolle titels, zoals ‘Mijn kleine oorlog, dertig jaar aan het front’ van Rudi Vranckx.”

Wereldhaven van Boeken

Ook de nieuwe opstelling, met ruimere beursstanden, viel erg in de smaak. Dat de beurs dit jaar minder inzette op kookboeken en meer op literatuur, kunst en wetenschap, sprong veel minder in het oog. En dat beseft ook Dragonetti. “In 2019 moet een gloednieuwe samenwerking met de Antwerpse haven en een uitbreiding van Hal 4 met 2.000 vierkante meter helpen om minstens twee internationale topschrijvers met de allures van J.K. Rowling (Harry Potter, red.) of John Irving naar de Scheldestad te halen. Het thema ligt al vast: ‘Wereldhaven van Boeken’.”

“We willen onze knowhow in verband met mobiliteit delen en ook samen bekijken hoe we de beurs — die er al twintig jaar min of meer hetzelfde uitziet, anders kunnen inrichten”, zegt Jacques Vandermeiren, ceo van het havenbedrijf. “Zo kunnen technologische snufjes als een rondleiding met hololens in 3D hun intrede doen op de beurs. We willen ook het boek meer in het straatbeeld brengen. Ik denk bijvoorbeeld aan voorleessessies van auteurs voor de vijftigduizend passagiers die we met de waterbus vervoeren. Ook op Port of Antwerp, het havenfestival in september, zou een vooruitblik op de Boekenbeurs een plaats kunnen krijgen.”

In de zomer van 2019 wil Antwerp Expo dan dus 2.000 vierkante meter aanbouwen bij Hal 4. “Met een hal van 8.000 vierkante meter kunnen we grote evenementen zoals de Boekenbeurs beter bedienen, maar het nieuwe deel zal ook een soort black box worden, met een aparte ingang. Prima geschikt voor grote bedrijfsevents tot 2.000 personen”, besluit Philippe Willegems, directeur van Artexis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.