Verdwijnt laatste kegelbaan van 't stad?

NA JAAR NOG ALTIJD GEEN OVERNEMER VOOR DE KEGELKLUIS

Uitbaters Lieve Denis en Hans Faes in de Kegelkluis in de Leeuwenstraat: "Kegelen is niet alleen folklore, het is gewoon gezellig en plezant.".
Foto Laenen Uitbaters Lieve Denis en Hans Faes in de Kegelkluis in de Leeuwenstraat: "Kegelen is niet alleen folklore, het is gewoon gezellig en plezant.".
De uitbaters van de Kegelkluis zijn ten einde raad. Na een jaar heeft nog geen enkele kandidaat-overnemer zich gemeld. "Als er tegen eind dit jaar niemand is, zal de laatste kegelbaan van 't stad onherroepelijk verdwijnen", zuchten uitbaters Lieve Denis (62) en Hans Faes (63).

Kegelen lijkt sterk op bowling, maar er zijn verschillen. De banen zijn bijvoorbeeld smaller en de deelnemers gooien met kleinere ballen zonder gaten. Van de acht kegelbanen die Antwerpen vijftig jaar geleden telde, blijft er vandaag slechts eentje over, en dat is de Kegelkluis. De authentieke baan ligt op een boogscheut van de Vrijdagmarkt, maar wel wat verborgen achter de gevel van een pand in de Leeuwenstraat. Het voortbestaan van de laatste kegelbaan van 't stad hangt aan een zijden draadje. "Het huurcontract loopt eind dit jaar af", zegt uitbaatster Lieve. "En we zien het niet zitten om het te verlengen: het contract geldt voor een periode van negen jaar. We worden al wat ouder, dat engagement kunnen we niet aangaan."

Jaar op zoek

Voorlopig heeft er zich nog geen enkele kandidaat-overnemer gemeld. Nochtans zijn Lieve en Hans al een jaar op zoek. "Als er tegen het einde van dit jaar nog steeds geen overnemer is gevonden, is het definitief afgelopen met kegelen in Antwerpen. Hans en ik doen dan nog verder tot juni 2019, maar daarna gaat de Kegelkluis onherroepelijk dicht. En dat zou doodzonde zijn: het kegelen is niet alleen folklore, het is gewoon gezellig en plezant." Lieve en Hans hebben zich ook al tot de stad gewend, maar die wil de baan niet overnemen. "Nochtans zou de stad van de Kegelkluis bijvoorbeeld een sociale werkplaats kunnen maken. Mensen met een beperking zouden zich hier heel erg nuttig kunnen maken."

Zotte bui

De Kegelkluis wordt sinds 2010 door Lieve en Hans uitgebaat. "Eigenlijk hebben we die beslissing destijds in een zotte bui genomen", zegt Lieve. "In het kader van mijn job als opvoedster kwam ik in de Kegelkluis heel regelmatig kegelen. Toen ik hoorde dat de vorige uitbater de zaak van de hand wilde doen, hebben mijn man en ik niet getwijfeld. De kegelsport mochten we in Antwerpen toch niet zomaar laten verdwijnen? We hopen echt dat er zich alsnog een overnemer aandient."


Die geschiedenis van de Kegelkluis gaat terug tot 1933. Toen zat de kegelbaan in de kelder van de Boerentoren in een van de kluizen, vandaar de naam. In 1958 verhuisde de Kegelkluis naar de Leeuwenstraat.


Geïnteresseerden kunnen zich tot Lieve en Hans wenden via info@kegelkluis.be of 03/226.06.44.