Verdwijnpalen moeten shoppers op Meir beveiligen tegen terreur

Shoppers tijdens een druilerige dag op de Meir.
Foto KDS Shoppers tijdens een druilerige dag op de Meir.
De stad gaat de Meir extra beveiligen. Er komt een automatische afsluiting van de winkelstraat. Verdwijnpalen moeten auto's en vrachtwagen van de straat houden.

Sinds de terreuraanslagen in ons land is het terreurniveau op drie gezet. Omdat het terreurniveau behouden blijft, zal de stad nu bijkomende maatregelen nemen om de belangrijkste winkelas, de Meir, beter te beveiligen. Momenteel is er autoverkeer verboden tussen 11 en 19 uur. Om te verhinderen dat een terrorist met een vrachtwagen op de mensenmassa zou inrijden zoals bijvoorbeeld in het Zuid-Franse Nice gebeurd is op 14 juli van vorig jaar, worden er nu elke ochtend om 11 uur 'breugelbakken' geplaatst. De zware bakken dienen vooral voor evenementen om informatieborden of vlaggen aan te hangen. Sinds de terreurdreiging moesten ze dus ook voetgangers beschermen.


Omdat stadsarbeiders elke ochtend en avond de bakken handmatig moeten verplaatsen, gaat de stad nu op zoek naar een aannemer voor de installatie van verzwaarde versies van verdwijnpalen. Omwille van technische beperkingen in de ondergrond en de grote manoeuvreerruimte die vrachtwagens nodig hebben, wordt de Meir vanaf volgende zomer een enkelrichtingstraat in de richting van de Meirbrug. Het deel tussen de Lange Klarenstraat en de Jezusstraat behoudt verkeer in twee richtingen om de doorgang voor hulpdiensten te verzekeren.


Met deze beveiligingsmaatregel zet de stad een verdere stap in de richting van verplichte aanrijroutes in de binnenstad voor het vrachtverkeer. (NBA)