Vechtpartij in rechtszaal na uitspraak van celstraffen tot 14 jaar voor sadistische jongerenbende

Bendeleider Dylan V.A.
RV Bendeleider Dylan V.A.
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de ‘Bende van horen, zien en zwijgen’ veroordeeld voor een hele reeks geweldsdelicten en overvallen in Antwerpen, Boom en Stabroek. Zwaarste feit is de moordpoging op een jongeman, die eerst urenlang op gruwelijke wijze gefolterd werd. De 19-jarige Dylan V.A. kreeg veertien jaar cel opgelegd en wordt voor vijftien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Zes andere leden kregen celstraffen van vier tot twaalf jaar. Na de uitspraak brak er een vechtpartij uit in de rechtszaal.

Dylan V.A., het spilfiguur van de bende die aangehouden voor de rechtbank verscheen, wilde na het vonnis niet geboeid worden. Hij zocht ruzie met de politie en het kwam tot een vechtpartij, waar enkele andere aangehouden bendeleden zich in mengden. Ook in het publieksgedeelte van de zittingszaal, waar de familieleden van de beklaagden zaten, raakten de gemoederen verhit. “Kalm, kalm”, schreeuwde één van de aanwezige vrouwen - vermoedelijk de moeder van Dylan V.A. - door de zittingszaal. 

Terwijl de rechters, de procureur en de griffier zich in veiligheid brachten, probeerde de politie de zaal te ontruimen. Dat lukte uiteindelijk, waarna de familieleden van de beklaagden, volledig over hun toeren, manu militari uit het gerechtsgebouw werden gezet. De politie bleef achteraf ook in de rechtszaal aanwezig voor het geval de familie nog zou terugkomen. 

Het Antwerpse parket bevestigt dat na het incident een proces-verbaal is opgesteld. In een latere fase wordt beslist of Dylan V.A. en enkele andere beklaagden worden vervolgd voor bedreigingen, weerspannigheid of het toebrengen van slagen en verwondingen. 

Zware feiten

De opgelegde straffen waren dus duidelijk hard aangekomen, maar het ging dan ook om bijzonder zware feiten, die allemaal in een tijdspanne van amper twee maanden gepleegd werden.

Zo had de bende op 30 oktober 2018 een home invasion gepleegd in Berendrecht, waarbij de zoon des huizes werd gekneveld, gewurgd en geslagen. Op 3 november hadden ze twee jongeren afgeperst in de premetro. Een dag later overvielen ze een winkel in Antwerpen en op 16 november pleegden ze een gewelddadige woninginbraak in Stabroek.

Folteringen

Het zwaarste feit speelde zich op 28 en 29 oktober af en was gericht tegen een minderjarige kameraad, van wie ze dachten dat hij hen verlinkt had bij de politie. Het slachtoffer werd twee dagen vastgehouden op het appartement van Ellen C. (20) en gefolterd.

De jongeman werd uitgekleed en door Dylan V.A. vastgebonden op een stoel. De beklaagden bespoten hem met deodorant en probeerden hem in brand te teken. De jongeman werd afgeranseld met buizen en snoeren en door Edwin M. (26) en Virginia D.W. (19) met een schroevendraaier gestoken. Die laatste probeerde ook zijn oog uit te duwen. Het slachtoffer kreeg een brandende sigaret in zijn mond en Dylan V.A. verbrandde zijn arm met een gloeiend hete stijltang.

Xena B. (20) en Ellen C. hadden foto’s en filmpjes gemaakt van de folterpraktijken. De beklaagden lachen op de beelden, moedigen elkaar aan en poseren trots naast het naakte en toegetakelde slachtoffer alsof het om een jachttrofee gaat.

Uit vrije wil

Virginia D.W., Xena B. en Ellen C. beweerden dat ze onder druk van Dylan V.A. hadden gehandeld, maar de rechtbank ging daar niet in mee. “Alle beklaagden hebben uit vrije wil deelgenomen, ofwel door actief mee te doen aan de folterpraktijken, ofwel door de anderen aan te moedigen, te filmen of door mee te poseren”, klonk het in het vonnis.

Toen het slachtoffer hen plannen hoorde maken over het dumpen van zijn lichaam, was hij langs een schuifraam kunnen ontsnappen. Hij werd in zijn ondergoed op het dak van een tuinhuis in Boom aangetroffen met een gebroken neus, kneuzingen en brand- en steekwonden over heel zijn lichaam.

Intentie

De rechtbank vond het bewezen dat Dylan V.A. het slachtoffer wilde vermoorden. De overige beklaagden werden voor de moordpoging vrijgesproken, omdat hun intentie tot doden niet afdoende kon worden aangetoond.

De rechtbank tilde heel zwaar aan de feiten. “De beklaagden gingen zich gedurende twee maanden te buiten aan extreme gewelddaden, gericht tegen mentaal zwakke en gehandicapte slachtoffers. Hun moeilijke opvoedingssituatie en drank- en drugsverslaving rechtvaardigen de feiten niet.”

De verdediging van Dylan V.A. heeft nog niet beslist of het hoger beroep gaat aantekenen. 
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ann Verschueren

  Hopelijk gaan ze in beroep en is daar een rechter die wél het gevaar inziet van die zes psychopaten, die na één derde van hun, nu milde straf, terug hun gangen zouden kunnen gaan.

 • herman de genst

  waarom geen rechtspraak zonder de daders aanwezig , zo hebben ze geen weet van de rechter en aanwezigen die de uitspraak doen en kunnen alzo geen bedreigingen geuit worden , eveneens kunnen rechters makkelijker een zware straf opleggen zonder angst te moeten hebben voor vergeldingen van de dader of daders ?

 • ANN LIMBOS

  Direct 14 jaar bijgeven. En die familie mag ook in de cel.

 • Filip Vanlaeken

  Eindelijk eens recht in België. Dit werkt zo enorm verfrissend, want al jaren wordt er gesold met de brave burger en krijgen criminelen vrij spel. Nu ook effectief de ganse straf laten zitten aub.

 • Dirk Van Nuffel

  Geen pamper justitie.De personen die waren betrokken bij het geweld allemaal vervolgen voor minachting van de rechtbank, slagen en verwondingen ,bedreigingen ,smaad en weerspannigheid ten overstaan van agenten.geef ze allemaal de maximum straf voor deze feiten wegens herhaling.Het slachtoffer hoorde hun plan om zijn lichaam te dumpen als daarmee de intentie tot moord voor de rechtbank nog niet bewezen is weet een weldenkend mens het stilaan niet meer.