Vechtersbazen krijgen lichte straffen voor knokpartij met messen en hamers

Vechtersbazen krijgen lichte straf voor knokpartij met messen en hamers.
RV Vechtersbazen krijgen lichte straf voor knokpartij met messen en hamers.
Twee allochtone families zijn weggekomen met lichte effectieve celstraffen voor hun massale vechtpartij in de Antwerpse volkswijk Kiel.  Een banaal verkeersincident was de oorzaak van de knokpartij met messen, hamers en ijzeren staven.

De aanleiding voor de knokpartij op 6 september 2017 was een incident tussen de familie B. en de familie C. rond een fout geparkeerd voertuig op de Sint-Bernardsesteenweg. Er werd gescholden, er vielen klappen en er werd een BB-gun getoond door een vriend van de familie C.

Een lid van de familie B. trok met het pistool naar de politie. De familie C. blies intussen verzamelen en trok naar de woonplaats van de familie B. in de Werbrouckstraat. Het kwam tot een massale vechtpartij waarbij staven, messen en een hamer gebruikt werden. 

Eén iemand mepte een tegenstrever met een zware hamer op het hoofd. Het slachtoffer liep een schedelfractuur op. Twee andere deelnemers aan de knokpartij werden met messteken afgevoerd naar het ziekenhuis.

Poging doodslag

Tien leden van beide families stonden terecht voor onder meer bendevorming, verboden wapendracht en opzettelijke slagen en verwondingen. Twee van hen worden ook vervolgd voor poging tot doodslag. Zij zouden de messteken hebben toegebracht. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot 6 jaar. 

Sommige beklaagden erkenden zonder meer dat ze slagen hadden toegebracht, anderen voerden aan dat ze uit wettige zelfverdediging hadden gehandeld of dat ze werden uitgelokt. 

Geen wettige verdediging

De rechters oordeelden dinsdagmorgen dat de twee families zich moesten schamen. “Hoe is het mogelijk dat een banaal verkeersincident uitgroeit tot een massale vechtpartij waarbij verschillende mensen ernstig gewond geraken? Dit getuigt van een groot gebrek aan zelfbeheersing. Deze incidenten wakkeren bij de andere bewoners van de wijk het gevoel van chaos en onveiligheid aan.”

Voor de straffen waren de rechters uiteindelijk mild. Geen zware celstraffen tot 6 jaar, zoals de openbare aanklager had gevorderd. Drie vechtersbazen kregen straffen van 2 tot 4  jaar, waarvan de helft met uitstel. De andere verdachten kwamen weg met enkele maanden effectieve celstraf. Eén verdachte werd vrijgesproken. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick Walbers

  Mes op zak? Is met intentie om ooit te gebruiken..

 • jan callaert

  In de USA krijg je daarvoor 15 jaar effectief gevangenisstraf, in België een vermanende vinger,

 • Henri Jordens

  Opnieuw een bewijs dat ons gerecht en de politiek hier in grote mate faalt. Dan is men bij de politici verwonderd dat er steeds meer mensen rechts tot extreem rechts stemmen, 40 jaar geleden maakte men ons wijs " Het onveiligheidsgevoel zit tussen de oren" .. VB en N-VA hadden nog veel meer stemmen moeten halen, misschien word LINKS dan eindelijk wakker.

 • Frank Van den Bulck

  Met andere woorden, een tikje op de vingers, enkelbandje (eventueel) en nooit meer doen hé !!!

 • Ronald Van Roy

  Bewijs dat justitie en vooral de rechters toch op een andere planeet leven in hun ivoren toren. Laat hen eens een wandeling maken door de gekende buurten in Brussel en Antwerpen.