Vastgoedprijs stijgt met 3,5 procent: voor appartement in Antwerpen betaal je gemiddeld 210.000 euro

Illustratiebeeld
Hollandse Hoogte / Peter Hilz Illustratiebeeld
Wie een appartement of huis in Antwerpen wil kopen moet beduidend meer geld op tafel leggen dat in 2018. De vastgoedprijzen stegen met maar liefst 3,5 procent. Opvallend is wel dat de gemiddelde prijs in Antwerpen een stuk onder die in steden als Leuven en Gent blijft. 

Wie in Antwerpen een appartement wil kopen, betaalt gemiddeld zo’n 210.0208 euro. Dat is 3,5 procent meer dan in 2018. Die tendens doet zich voor in alle provinciehoofdsteden. Wie een huis wil kopen moet al snel 6 procent meer betalen dan in 2018. Dat blijkt uit cijfers van Notaris.be. “In de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden blijft de vraag groot. Tegelijkertijd blijft het aanbod stabiel waardoor de prijzen blijven stijgen”, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. 

In de provinciehoofdsteden waren huizen het duurst in Leuven, appartementen in Gent, zo blijkt dinsdag uit de tweede barometer over de prijsevolutie voor vastgoed in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Een appartement of een woonhuis ligt volgens de notarissen nog binnen de financiële mogelijkheden van jongere mensen. Ruim drie op de vier kopers in voornoemde steden is jonger dan 50 jaar. Gent en Antwerpen trekken het meest jonge mensen aan. Daar is 80 procent van de kopers jonger dan 50 jaar. Alleen in Brugge is bijna 30 procent van de kopers ouder dan 50.

Wat de woonhuizen betreft, was Leuven in 2019 opnieuw de duurste provinciehoofdstad. Een woonhuis kostte er gemiddeld 370.236 euro, of bijna 100.000 euro meer dan een huis in Hasselt. De duurste stad voor het kopen van een appartement bleef Gent.