Van diamantslijpen tot 3D-printen en pannenkoeken bakken: leerlingen maken kennis met ongewone studierichtingen

Eerst pannenkoeken bakken en dan opeten
Laenen Eerst pannenkoeken bakken en dan opeten
Tijdens een interactieve ‘Interessebeurs’ kunnen leerlingen op speelse wijze kennismaken met de studierichtingen van het Stedelijk Lyceum. Het doel is om ook de minder vanzelfsprekende studierichtingen bekender te maken: van diamantslijpen tot tafeltennispaletjes maken. Voor elk wat wils.

Net zoals er voor de middelbare studenten die de overstap maken naar het hoger onderwijs een beurs is waar ze de verschillende hogescholen en universiteiten kunnen leren kennen, is er voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar en voor de leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs een ‘Interessebeurs’. Vandaag bezochten zo’n 1.200 leerlingen de beurs en morgen worden er nog eens 600 jongeren verwacht samen met hun ouders.

“Leerlingen maken hier kennis met twintig scholen en maar liefst 140 studierichtingen binnen de vijf studiedomeinen van het Stedelijk Lyceum. Een interactief parcours voert hen van de oudheid naar de toekomst. Zo ontdekken ze waar hun interesses liggen en welke studierichting bij hen past”, legt Michiel Verledens uit. Het grote opzet van de beurs is de blik van leerlingen en ouders verruimen. “Er zijn enorm veel mogelijkheden naast de traditionele studierichtingen. Maar vaak zijn ouders en leerlingen daar niet van op de hoogte. Zo kan je hier kennismaken met de richting diamantslijperij of kan je er leren pingpongpaletjes maken. We richten ons tijdens de beurs vooral op het doen en spelenderwijs ontdekken.” Het zijn de leerkrachten, leerlingbegeleiders en medewerkers van de verschillende middelbare scholen die de leerlingen begeleiden en uitleg geven waar nodig.

Leerlingen konden er kennismaken met diamantslijpen
Laenen Leerlingen konden er kennismaken met diamantslijpen

Magalie, technisch adviseur van het Stedelijk Lyceum Lamorinière, was aanwezig met de leerlingen van het vijfde jaar Restaurant en Keuken. “Onze leerlingen bakken pannenkoeken en nieuwsgierigen mogen zelf eens proberen een pannenkoek te bakken en ondertussen kunnen ze vragen stellen aan onze leerlingen”, vertelt ze. De gebakken pannenkoeken mochten de leerlingen achteraf natuurlijk opeten. 

De Interessebeurs vindt plaats in het Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 in Antwerpen. De deuren openen om 10 uur en sluiten om 15 uur. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.